В нова кампания срещу затлъстяването правителството на Великобритания дава официални указания, според които и децата под 5-годишна възраст – включително и тези, които още не могат да ходят, трябва да спортуват поне час на ден.

За децата, които вече ходят, здравното министерство препоръчва поне 3 часа физическа активност на ден.

Едновременно с това, родителите трябвало да намалят времето, което детето прекарва пред телевизора или в детската количка, пише dete.bg.

Нуждата от активност на детето може да се задоволи и само с игри, според експертите, но разходките и ходенето пеша също са препоръчителни.

Физическата активност на децата трябва да се поощрява от самото им раждане, призовава кампанията.

Дори бебетата могат да бъдат активни, когато са оставяни по корем или „практикуват” плуване за бебета (с инструктор или с вече обучени родители).


"Жизненоважно е родителите да привикнат децата си към активен начин на живот, който ще ги предпази от затлъстяване и свързаните с него проблеми за здравето”, се казва в официалното обръщение.

В момента една четвърт от възрастните британци са с наднормено тегло, а според експерти до 2050 г. такива ще са 90% от населението, ако не се вземат спешни мерки.

За деца на възраст между 5 и 18 години британците препоръчват час физическо натоварване на ден, но интензивно – укрепващо мускулите и ставите.

В Щатите препоръките на здравното министерство са почти същите – един час спорт на ден за тийнейджърите и 15 минути на всеки час в детската градина за децата под 5-годишна възраст.