Автор
Woman.bg

Бебетата, които сучат, имат по-висок коефициент на интелигентност

Научно изследване направи връзка между сученето на децата от майчината гръд и коефициента на интелигентност, съобщи Би Би Си.

Дългосрочното проучване се е провело в Бразилия и е обхванало 3500 бебета от всички сфери на социалния живот. То открило, че децата, които са сукали по-дълго, са постигнали по-високи резултати на тестове за интелигентност като зрели. Според изследователите тези данни трябва да потвърдят тезата, че бебетата трябва да бъдат редовно кърмени през първите шест месеца след своето раждане. Все пак всичко зависи от избора на майките.

Учените припомнят, че би могло да има много други фактори, които влияят над интелигентността. Те изключват основни такива като образование на майката, социален статус на семейството и тегло при раждането.

Според доктор Бернардо Орта, проучването придава уникален поглед,тъй като в Бразилия кърменето е нещо, което е равномерно разпространено във всички социални класи. Не е просто обичайна практика за бедните или богатите.

Независимо от социалния си статус бебетата са кърмени между месец и година. За тези от тях, които са го правили по-дълго, е било по-вероятно да постигнат високи резултати на тестовете за интелигентност. Според доктор Орта, кърмата е добър източник на наситени мастни киселини, които са от основно значение за развитието на мозъка. Все пак експертите смятат, че са нужни повече проучвания за установяването на връзката между кърменето и интелекта. Въпреки това има твърди доказателства, за това, че майчиното мляко носи сериозни ползи за здравето на детето. Например то е способно да намали дихателните и стомашно-чревни инфекции в ранна детска възраст.

Четете още: Свикни с промените през бременността