От лятото на 2011 г. в ЕС влезе в сила Директивата за безопасност на играчките. Така продавани на пазара в общността вече отговарят на най-строгите правила за безопасност в света.

Идеалната комбинация за играчките е безопасни и забавни, коментират от ЕК. Но не винаги това е постижимо. От комисията допълват, че понякога безопасността зависи не от самата играчка, а от възрастта на детето или начина, по който се използва играчката.

По тази причина от 29 ноември ЕК започва кампания, чиято цел е да даде добри съвети на родителите.

Видеоклиповете ще се излъчват във всички държави от общността, а успоредно с това ще има и разяснителна кампания. При покупката на играчки ще бъдат раздавани и специални картички с полезна информация.

Ето и няколко съвети, които могат да гарантират спокойни коледни празници без произшествия и негативни емоции, пише novini.bg.

Никога не купувайте играчки, които нямат маркировка "CE". Маркировката "CE" представлява поет от производителя на играчката ангажимент, че тя отговаря на всички приложими правила на ЕС за безопасността.

Не купувайте за деца на възраст под 3 години играчки с малки части, които могат да се отделят. Задавянето с малки части е от особен риск за децата до 3-годишна възраст, тъй като те са склонни да слагат всичко в устата си.

Четете всички предупреждения и инструкции. Трябва да сте запознати с препоръките за възрастта и безопасността — отнасяйте се сериозно към тях. Уверете се, че играчката е подходяща за деца и всеки път, когато купувате нова играчка, се съобразявайте с темперамента, навиците и поведението на детето.

Наблюдавайте децата, докато играят. Уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин, както и че са подходящи за възрастта и способностите на детето.

Винаги купувайте играчки от сигурни магазини. Големите и реномирани магазини – реални или онлайн, отговарят за продуктите, които продават, и обикновено приемат рекламации. Проверявайте внимателно играчките, дадените от приятели.

От ЕК призовават още винаги да съобщавате на търговеца на дребно или производителя, от който сте купили дадена играчка, за всякакви проблеми, свързани с нейната безопасност.