Деветото издание на единствения международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – „Мини Арт Фест“, ще бъде открито на 1 юни, в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото “Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 1 юни фестивалът ще бъде открит от Н.Пр. Сорен Якобсен, посланик на Дания, и със спектакъл на традиционния партньор на събитието – културния проект „Цирк Твас“ (Cirкus Tvaers) от Дания.

На 2 юни програмата на „Мини Арт Фест“ 9 ще продължи в кв. “Факултета“ (75 ОУ “Тодор Каблешков“), където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране и акробатика да се включат всички желаещи.

„С този акт Фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си, със силата на цирка, да помага на деца и младежи от различни социални групи в риск“, разказа Гео Калев, основател на фондация „Мини Арт”.


В събота от 19:00 часа всички желаещи ще могат да се видят френското цирково-театрално представление “Фрийкове“ на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. От 20.00 часа същата вечер, отново на открито в парка зад хотел „Хилтън“, ще се играе спектакъла „Lonely Circus“ – един от най-препоръчваните акценти в програмата на фестивала тази година.

На 1 юни, от 20.00 часа, ще се играе цирковият сценичен диалог “Падам – Паднах – Паднал“ – колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман.

Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и шоуто на един от основателите на социалния цирк в България - Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация „Мини Арт“.

Четете още: Бате Николай - човекът, който лекуваше със смях