Според последните проучвания вида на кръвната група на една жена е един от определящите фактори за това дали тя по-лесно или по-трудно ще зачене.

В проучването на американските експерти са били подложени на тестове и наблюдения 560 жени, на които е било предписано лечение срещу безплодие. Крайните резултати смайващо показали, че способността на жената да зачене може да бъде повлияна от нейната кръвна група.

С най-малък шанс се оказали жените с нулева кръвна група. Те притежават химически признаци, които говорят за по-малък брой яйцеклетки. По-конкретно анализът на кръвни групи показал, че жените с нулева кръвна група е по-вероятно да имат по-високо ниво на фоликулостимулиращия хормон.

Онази част от дамите, които били подложени на тестване и имали кръвна група А отчели по-ниски нива на хормона. Учените твърдят, че високите нива на хормона, познат под съкращението FSH, са ключов индикатор за нисък брой яйцеклетки или с други думи - намален яйчников резерв.

Това откритие е изключително важно за медицината, защото може да способства разработването на нови методи за лечение на стерилитет и други проблемни с плодовитостта при жените, категорични са учените.

Все пак възрастта на жената си остава най-важният определящ фактор за успешното зачеване, заяви ръководителят на изследването д-р Едуард Неджат. Той е категоричен, че данните за хормона позволяват да се създаде представа за качеството и количеството на яйцеклетките на жената.