Бий ме, мразя те: Как един шамар може да провали живота на детето!

30 май 2019 | 17:35
4757
10
Снимка: Pixabay
10

Масовият българин, частица от когото живее във всеки от нас, вярва, че пошляпването е от любов и грижа за децата, но е в грешка. В най-добрия случай ги превръщаме в кълбо от нерви с ниска самооценка, а в най-лошия – в насилници също като нас. Психологията твърдо заявява, че който бие децата си, възпитава роби и потенциални престъпници, но поголовната педагогика и у нас, и по света, е на мнение, че в практиката има случаи, когато шамарът е наложителен. Може да не е най-добрият начин, но е в реда на нещата да се завърти плесник на дете, което отказва да слуша.

Когато децата са непослушни, агресивни или нервничат, много от родителите реагират като при късо съединение и в голяма част от случаите съжаляват за стореното. Много от родителите се срамуват, че не са открили по-подходящ способ от пердаха и се оправдават със засиления натиск на работното място, стресът около финансите, други проблеми вкъщи. А ако не се срамуват, сигурно им липсва или достатъчно интелект, или търпение, чрез които да потърсят алтернативни методи на дисциплина.

Понеже е сложно да се комуникира с малки деца, повечето възрастни избират лесния начин – плесник, ако малкият е направил нещо лошо, и лакомство, ако е бил добър, все едно е животно. Отсъства за взаимни компромиси, а по-силният налага своята воля над по-слабия и зависимия, създавайки опасна тактика за решаване на проблеми. Или пък родителите напълно се подчиняват на децата си, глезят ги, лишават ги от самостоятелност и ги учат цял живот да търсят хора, от които да се възползват.

Излизаме от период на строга патриархалност, в който от значение бяха само желанията на авторитетната фигура, на възрастния, на родителя. На децата се гледаше като на дефектни диваци, които трябва да бъдат вкарани в правия път с всички налични средства. Техните желания, индивидуалност и темперамент не бяха зачитани, а родителите смятаха, че задачата е да рендосат характерите им, така че да заприличат на мама и татко или да наваксат това, в което родителите са се провалили. Няма и следа от съобразяване с малкото същество, което отглеждат, и затова начинът на действие приличаше повече на дресировка, отколкото на възпитание.

На свой ред това доведе до масова истерия спрямо Националната стратегия за детето. За нас е новост, че децата имат равни права с възрастните, че могат да ги потърсят и че родителите, които редовно заплашват със „Ще ти счупя главичката” и вдигат ръка, може да пострадат. Толкова либерален и модерен поглед върху педагогиката е истински катаклизъм за досегашната методика, която продуцира няколко поколения с оскубана индивидуалност.

Стратегия, която не само казва, че шамарите не се дължат на добри чувства, а и че интересите на децата са също толкова важни, колкото и на родителите им, естествено ще предизвика апокалипсис в умовете на българите. Как така нямат право да опитомяват наследниците си по лична преценка? Как така държавата реши да се намеси и да даде вето на възпитателните им методи?

Допреди няколко години шамаросването се считаше за нещо нормално, но за щастие тези времена отминават и колкото и да не обичаме тази дума – в момента сме в преход по отношение на родителските грижи. Порочната система, включваща боя като средство, си отива и апелът е за пълен отказ от насилие. Вероятно методът на твърдата ръка има ефект, но на финала получаваме наранени деца с ниско самочувствие, склонни към агресия.

Но явно масовият българин не разбира, че Националната стратегия за детето е по-интелигентният метод за възпитание от шамарената фабрика. Заслуга затова има и рухналото доверие към хората от властта. Съвременните българи не мислят, че управляващите ще им предложат нещо полезно и затова е по-лесно да повярват, че принц Чарлз е рептил и че в Норвегия педофилията е задължителна по закон, отколкото че Националната стратегия за детето и Истанбулската конвенция целят да предпазят жените и децата от насилие.

Предпочитаме социалистическите канони, според които всички деца са еднакви и подходът към тях трябва да е еднакъв, възпитал няколко поколения подчинени, живеещи в пълно невежество за личните си интереси. В стария установен ред идеята, че темперамента на децата се различава и че всяко от тях има индивидуални потребности, звучи нелепо. В установения ред, когато децата са се появявали, за да продължат рода, липсва възпитание, което се съобразява с тяхната идентичност, макар че са научени да се съобразяват с всичко около себе си.

Но миналото си е минало, не може да се поправи или пренапише. В настоящето обаче е хубаво да се замислим какви младежи искаме утре. Дали бити деца, научени да решават проблемите си с агресия, които унижават човек с различна гледна точка, могат да се превърнат в отговорни хора, способни да подобрят и своите и нашите условия за живот? Сесиите при терапевта казват – не. Шамарите са създали изплашени същества, живеещи на самотек, които са убедени, че са тежест и изпитание в живота на родителите си.

В книгата си „Векът на детето” шведката Елън Кей пише, че ако искаме да променим света, трябва да се насочим към децата. Но с действията си масовият българин показва, че не желае промяна към по-цивилизован и интелигентен свят вероятно защото няма да се впише.

Автор: Антония Руменова

 

Четете още: „За“ и „против“ шамареното възпитание
 

Коментари

10 Адекватна
  04 юни 2019 | 02:16 отговор
 

Аре пак пропаганда

 
9
  03 юни 2019 | 13:34 отговор
 

"поголовната педагогика и у нас, и по света, е на мнение, че в практиката има случаи, когато шамарът е наложителен" значи тези случаи в практиката са ок, но останалите не са така ли... много глупава статия, както написаха повечето по-горе... шамарът е АБСОЛЮТНО НИЩО и е НАЛОЖИТЕЛЕН, когато детето прекали... иначе то просто няма как да разбере кога е прекалило... не говорим за юмрук в лицето, а за плесница по дупето... явно авторката не различава двете понятия

 
8 Възмутена
  02 юни 2019 | 18:59 отговор
 

Авторката, чели ли сте стратегията? Защото от словоблудството, което сте излели в тази „статия” е пределно ясно, че не сте се информирали по въпроса, за който така „компетентно” изказвате мнение. Защото в стратегията не става въпрос за шамари. Става въпрос за изземане от държавата на функциите на родителите. Става въпрос за отнемане на деца от родителите им за глупости. Става въпрос за налагане на стереотипи на държавата над това как се възпитават децата. Става въпрос за цялостен контрол на държавата над това, което се случва в семейството. Във всяко семейство, независимо дали има шамари или не. Така че, засрамете се. За няколко жълти сребърника, дадени ви да надраскате тази статия, възхвалявате нещо, от което после ще си посипвате пепел върху главите.

 
7
  31 май 2019 | 09:36 отговор
 

Предлагам и следваща стъпка: дайте на децата право да гласуват на изборите, да пушат, да пият и да си заработват парите за памперсите.

 
6
  31 май 2019 | 09:14 отговор
 

И това е най-малкия проблем. Ако утре ти каже аз няма да си уча уроците, какво да викаме държавата ли на помощ? Или държавата да помага ако разберем че пуши? Или каже че няма да отиде на училище? Не казвам че на всички тези случаи се реагира задължително и само с шамари. В реда на нещата е преди това е имало разговор с детето който да му обясни защо не трябва да прави това, което му се иска и че това не е добре за него, въпреки че за момента изглежда привлекателно. Тази стратегия за детето цели да създаде поколения деца, които са използвачи, мързеливи и не оценят значението на семейните ценности. И оттам се почва и раздуването на балоните от типа що е пол, ама било социален, не било биологичен и т. н. Не било страшно. НАПРОТИВ!! СТРАШНО Е! Тъй като гледам, в Норвегия са цъфнали и вързали и вече отдавна берат плодовете, които са посяли преди години с прокарването на тези закони.

 
5 40
  31 май 2019 | 08:56 отговор
 

Да допуснем обратното - ако дадем на децата такива права, те ще могат да си разиграват коня както си искат. Какво ще пречи на 5 годишното ти дете да ти каже утре в магазина "Тате искам да ми купиш Хбох (който струва повече от една мин заплата ) и ако не ми купиш ще кажа че ме биете. Децата се научават много бързо едно от друго на такива"номера" кое какво и как им помага да постигнат своите цели, и не ги интересува че бюджета на семейството е 1000 лв /месец.

 
4 Пешо
  31 май 2019 | 07:42 отговор
 

"Излизаме от период на строга патриархалност, в който от значение бяха само желанията на авторитетната фигура, на възрастния, на родителя. На децата се гледаше като на дефектни диваци, които трябва да бъдат вкарани в правия път с всички налични средства. Техните желания, индивидуалност и темперамент не бяха зачитани, а родителите смятаха, че задачата е да рендосат характерите им, така че да заприличат на мама и татко или да наваксат това, в което родителите са се провалили. Няма и следа от съобразяване с малкото същество, което отглеждат, и затова начинът на действие приличаше повече на дресировка, отколкото на възпитание." Аха, и от това "увредено" общество се родиха Левски, Ботев и много други "съсипани" деца, дай боже повече както се казва.

 
3 Курти
  31 май 2019 | 05:08 отговор
 

Авторката е малоумна увредена овца!

 
2 albonquetine
  30 май 2019 | 23:42 отговор
 

Пълна глупост е тази статия.

 
 
kfld
31 май 2019 | 00:25

Вие сте глупост :)

1 WTF
  30 май 2019 | 20:20 отговор
 

Абе Вие луди ли сте?

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.