Автор
Woman.bg

Благодаря ти, тате! На 26 декември отбелязваме Деня на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят на Бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, денят след Рождество Христово, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земният баща на Исус.

Св. Йосиф, според Библията, бил от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия - чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя. Това е и посланието на Деня на бащата.

Че бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.