Животът е такава сложна плетеница от преживелици и емоции, от добри и лоши събития, че понякога е чудиш как е възможно да преминеш през всичко това и накрая да се окажеш с усмивка на лице, щастлив и благодарен. Такъв е случаят с американката Анджела Примаченко. 27-годишната бъдеща майка е бременна в 33-та гестационна седмица, когато научава, че е болна от Ковид-19 - вирусът, който по това време завзема света с всичка сила. Месецът е март, 2020 г.

След усложнения на здравословното ѝ състояние, осем дни по-късно, младата жена е приета в болницата във Ванкувър, Вашингтон. Саматя тя е медицинско лице и разбира добре, че е много вероятно, постъпвъйки в лечебното заведение, да бъде поставена на командно дишане, в медикаментозна кома. Така се и случва.

View post on Instagram
 


До термина остава цял месец. Това е и причината лекарите да преценят, че състоянието ѝ представлява по-голяма опасност за бебето, отколкото преждевременното раждане.

Докато майката лежи на болничното легло в безсъзнание, те предизвикват раждане и на бял свят се появява живо и здраво момиченце, мака и още съвсем мъничко и слабо. Ава тежи едва 1800 г., но шансът ѝ да оцелее е по-голям извън утробата на болната ѝ майка. За щастие изследванията категорчно доказват, че в организма на бебето няма и следа от Ковид-19. Експертите определят това като чудо.

View post on Instagram
 


Девет дни по-късно, на 6 април, Анджела излиза от медикаментозната кома и с облекчение разбира, че дъщеричката ѝ е в чудесно здраве и че се развива прекрасно в кувьоза, в който е поставена.

Макар и в по-добро състояние обаче, Примаченко все още не е напълно оздравяла. Трябва да мине още доста време, за да прегърне рожбата в обятията си. Това се случва едва месец по-късно, след като дава два отрицателни теста. Дотогава възможност да се радва на мъничето има едиснствено щастливият ѝ татко. Съпругът на Анджела - Дейвид, и 11-месечната им дъщеря Емили, слава богу, не са били заразени с Ковид-19.

View post on Instagram
 


А малкото и крехко новородено получава красивото име Ава, което означава „глътка въздух“. Защото благодарната на съдбата майка никога няма да забрави какво е да не можеш да си поемеш дъх и да бъдеш интубиран, и то в момент, когато в себе си носиш новия живот..., когато в теб тупти още едно мъничко сърце.

View post on Instagram
 

В събота Анджела Примаченко даде за пръв път интервю пред българска медия, в предаването "120 минути" на bTV.

Четете още: Танцуващият милионер показа бебето си в трогателно видео