В разгара ня лятото сме и много бъдещи майки релаксират на плажа. Част от мамите се чудят дали е подходящо да са край морето и да се излагат на слънце, други не му мислят много и смело плажуват. Няма нищо страшно да сте с коремче на плажа, но преди това е необходимо да знаете някои важни неща.

1. Къпане в морето

Дори и при морето действа благоприятно. Все пак бъдете предпазливи, защото, ако водата е твърде студена това може да прдизвикат контракции. Ако пък водите са твърде бурни, може да се отлепи плацентата. Може да влизате в морето, но по няколко минути и стойте на плитко. Вълничките ще облекчат подуването, болката и разширените вени. Може да влизате по-начесто, но за кратко време. В никакъв случай обаче не си представяйте, че ще може да плувате, така както сте го правили, когато не сте били с коремче на плажа, макар и все още да не сте в напреднала бременност.

2. Слънчева светлина

Може да седите на плажа и да се наслаждавате на слънчевата светлина, но много умерено. Този сезон забравете за това, че трябва да се върнете у дома с много тен. Важното е да си осигурите нужното количество витамин D. Освен това слънчевите лъчи спомагат за абсорбирането на фолиевата киселина. Стойте по-често под чадъра и гледайте да сте на плажа в периода от 10 до 12 ч. или от 16 до 19 ч. По залез слънце е най-приятно и полезно да се разходите по морския бряг – това ще ви раздвижи, а морската вода ще разхлади ходилата ви. В най-горещите часове от деня, ако не искате да седите в хотелската стая, може да обядвате, да се разходите или да намерите друго занимание на сянка.

3. Защитете кожата си

Това трябва да го правите и тогава, когато не сте бременна. В периода, когато очаквате бебе обаче – е задължително и не бива да забравяте слънцезащитния крем. Нанасяйте върху цялото тяло, включително върху корема, на всеки два часа. Използвайте продукти с по-висок слънцезащитен фактор от обичайното и подбирайте такива с противоалергично действие.

4. Облекло на плажа

За предпочитане е този път да изберете цял бански, който ще предпазва чувствителната кожа на корема от пряката слънчева светлина. Освен това за лято 2018 целият бански е актуален тренд. Изборът на модели е разнообразен – едноцветни, цветни, с флорални мотиви, плетени... Уверете се, че материята на банския е подходяща и мека, макар и цената му да е малко по-висока. Важното е да се чувствате удобно и нищо да не ви стяга или „задушава“.

Винаги носете в плажната си чанта широка блуза или тениска от подходяща материя, като лен и памук. Със сигурност ще ви се наложи да я сложите върху банския – предпазва от изгаряния, а в по-късните часове на плажа започва да духа лек вятър – тогава също може да я облечете, за да не ви е хладно и морският бриз да не брули раменете ви.

Не пропускайте да носите и шапка – може с козирка или такава с широка периферия, за да предпазите главата си от прекалено нагряване, както кожата на лицето си от изгаряне и образуване на бръчки. Слънчевите очила също са задължителен аксесоар, особено сега. В плажната чанта – трябва да имате също шише с вода и по възможност плодове.

5. Внимавайте с храната докато сте на море

Много често може да хванете някой вирус докато сте на море и няколко дни да повръщате. Това е възможно да се случи по всяко време докато сте на почивка, независимо дали сте бременна или не. Затова бъдете внимателна с храната. Хапвайте само в проверени ресторанти, като забравите за морските дарове или някое по-специфично ястие - екзотични или пикантни храни. Избирайте салати и плодове. Пийте повече вода или студен чай. Кофейновите и спиртни напитки (както и цигарите) попадат в графа „строго забранено“.