Казват, че на бременните жени им е два пъти по-топло в горещините, отколкото на нас, обикновените хора. Това не е научно доказано, но пък изследванията сочат, че топлите дни са опасни за бъдещите мами.

И не само заради "маската на бременността" - тъмните петна по лицето, които се появяват от слънцето. При дългото излагане на жегата е възможно температурата на тялото на бременната да се повиши, а от там и тази на плода. Това води до прегряване, което може да причини мозъчни увреждания, пишат от dete.bg

Ултравиолетовите лъчи пък снижават нивото на фолиевата киселина в организма. А всички знаем, че тя е жизненоважна за развитието на нервната система на плода. Топлината може да причини на бременната и спадане на кръвното налягане, общо неразположение и умора.

Да не говорим за подутите крака. При тях положението се влошава с покачването на температурата навън, защото разширените от нея вени не могат ефективно да придвижват кръвта. Всички тези факти правят горещините особено нездравословни за бъдещите майки. Как да се справите с тях?

Повече течности

Поне два литра дневно. Не се доверявайте на сладките сокове и газираните напитки, тъй като те повишават жаждата. Наблегнете на чистата вода, студените чайове и фрешовете. Винаги носете със себе си вода, за да пиете винаги, когато ожаднеете.



Подходящата храна

Мазните и тежки храни в горещините затрудняват не само храносмилането ви, но могат да ви докарат и тежест в стомаха и киселини. Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци, нетлъсто месо и млечни продукти. Намалете солта.

Хладък душ

Когато усетите, че тялото ви е на ръба на прегряването, си пуснете един хладък душ. Но не студен, защото така ще предизвикате още по-обилно потене.

Почивка на сянка

В най-горещите часове на деня си останете вкъщи и почивайте ефективно. Не се препоръчва да излизате навън между 10 и 16 часа. Включете си климатика или вентилатора, но внимавайте струята да не идва директно във вас.

Не се натоварвайте

Жегата изморява и нас, обиктовените хора, а за бременните това важи с двойна сила. Не се натоварвайте с домашните задължения, ако се чувствате изтощена. Оставете ги за друг ден или помолете близките си за помощ. Дремвайте, когато ви се приспи.