Според някои специалисти кариесът се провокира от недостига на калций в организма на бременната жена, от акивацията на микробите на фона на понижения имунитет, а също така от състава на слюнката.

Други смятат, че се появява в следствие на хранителния режим, който доста се променя, най-вече заради по-високия прием на въглехидрати и захар.

Каквото и да го причинява, усложненията, свързани с кариеса създават редица проблеми.

Ако бъдещата майка има кариес, детето също ще има. Близкият контакт на майката и детето през първите месеци от живота му води до инфектирането на детето с майчините микроби, предизвикващи кариеса, а това означава, че на първите зъбки също ще се появи кариес.

Преди се смяташе, че лечението на зъбите по време на бременност не е желателно, но сега вече мнението е точно обратното.

Закономерно последствие от това стана и появата на специални стоматологични клиники за бременни жени в редица държави.

Във Франция например е разработена специална програма за профилактика на кариеса Septodont, която помага за възпрепятстване развитието на кариес както по време на бременността, така и след нея.

Ако съществува необходимост, бъдещата майка трябва да получи лечение на заболяванията на лигавицата на устната кухина, а също така лечение на кариеса и неговите евентуални усложнения.