Бременност и кофеин - истината за страничните ефекти

13 октомври 2009 | 08:49
3788
0
0

Безопасността от консумация на кофеин по време на бременност е спорна тема. Някои проучвания показват, че пиенето на до две средноголеми чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни.

По-убедителни доказателства има за това, че наистина големи дози кофеин могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

Общи ефекти от кофеина

Въпреки липсата на конкретни доказателства за вредата от него, кафето е по-добре да бъде избягвано, казват учените.

Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.

Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система до 15 минути след консумация. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса.

Има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма - ефект, който се смята за нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.

Кофеинът в кафето, чая и други продукти

Съдържанието на кофеин в кафето или чая зависи от вида им, от количеството и начина им на приготвяне.

Средно голяма чаша варено кафе съдържа около 150 мг кофеин. Черният чай съдържа около 80 мг , а зеленият - около 50 мг. Безалкохолните с кофеин съдържат между 30 и 60 мг кофеин.

Други източници на кофеин са шоколада, какаото и някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколадът и какаото съдържат много малко кофеин. Лекарствата, съдържащи кофеин, включват някои болкоуспокояващи, медикаменти за мигрена, обикновена настинка, тези, с диуретичен ефект и за забавяне на съня.

Ефекти от кофеина върху плодовитостта

Някои проучвания намират връзка между консумацията на големи дози кофеин от жените и трудното зачеване. При тези, които консумират повече от 300 мг. кофеин дневно има два пъти по-голяма вероятност да заченат например с година закъснение.

Друго изследване също свързва употребата на кофеин със забавяне на зачеването, но при жени, консумиращи 500 или повече мг. дневно (около 4 чаши кафе на ден).

Ефекти от кофеина върху плода

Кофеинът лесно преминава от майката към плода чрез плацентата. Развиващият се ембрион може да има значително увеличени нива кофеин в кръвта, в сравнение с майката, заради недоразвития метаболизъм.

Няколко изследвания показват, че дори умерената консумация на кофеин засяга честотата на ударите на сърцето на ембриона и движенията му.

Тъй като метаболизмът на бременните се забавя с напредването на бременността, някои от ефектите от кофеина могат да се увеличат в по-късен етап на бременността.

Проучвания сочат, че бременни жени, които консумират големи количества кофеин (5 или повече чаши кафе дневно) са изложени на два пъти по-голям риск от недоизносване от тези, които консумират по-малко.

Ефектът от кофеина върху новоредените

Прекомерният прием на кофеин по време на бременност може да предизвика преждевременно раждане и да бъде причина за ниско тегло на новороденото.

Кофеинът се пренася и с кърмата от майката към бебето. Високите дози по време на кърмене могат да направят детето раздразнително и да доведат до нарушения в съня му. Подобен ефект не е наблюдаван след нормална употреба на храни и безалкохолни, съдържащи кофеин.

 

Източник:zdrave.bg

Коментари

Добави Коментар

Най-четени