Бременност: Вълшебно време - не и без предизвикателства

От момента, в който сте разбрали, че ще ставате майка, сте започнали да забелязвате промените, които се случват с Вашето тяло.

Бременност - вълшебно време, но не и без предизвикателства

Докато организмът Ви се адаптира да носи новия живот, в него настъпват някои очаквани и неочаквани промени. Но докато всички жени се надяват, че ще се възползват от по-плътна коса по време на бременността, тя може да донесе и някои неприятни симптоми. За щастие, в повечето случаи има много начини, чрез които да се чувствате по-комфортно по време на този специален период, така че да се концентрирате върху връзката между Вас и Вашето бебе.
Днес ще разгледаме някои от най-честите оплаквания, техните причини и начини за постигане на комфорт по време на бременността.

Храносмилателни смущения

Колкото и да е вълшебна бременността, хормоналните промени и фактът, че във Вас расте живот, могат да доведат до храносмилателни проблеми. За някои това започва със сутрешно гадене (не е задължително да е само сутрин), проявяващо се през ранните месеци на бременността, но за много жени – около 40% - стомашно-чревните оплаквания се проявяват към края на бременността. Някои изпитват подуване и газове след обяд или вечер или страдат от киселини в стомаха при лягане. Други, може да не са толкова „редовни“, колкото са били преди бременността и да получат запек, което прави ходенето до тоалетна неприятно преживяване.
Начинът на живот – хидратация, движения и диети – може да играе значителна роля тук, като също така е важно да помислите за бактериалната микрофлора във Вашия храносмилателен тракт. Освен пиенето на достатъчно количество вода, леките упражнения, като йога и ходене, храненето с храни, богати на фибри, като зеленчуци, плодове и ядки, вие също така можете да помислите и за прием на пробиотици. BioGaia® капки и дъвчащи таблетки съдържат Lactobacillus reuteri Protectis, естествено срещащи се в човешкия организъм бактерии, които са абсолютно безопасни за бременни жени и бебета. Проучванията също са показали, че Lactobacillus reuteri Protectis може да увеличи броя на полезните бактерии във Вашите черва.

Поддържайте силите си
Въпреки, че повечето бъдещи майки искат да станат сутрин с чаша топъл чай, реалността за днешните майки е различна и те трябва да балансират при извършването на много други неща, докато износват бебето си – работа, гледане на други деца, визити при лекари, училища за бъдещи майки и др. Лесно е да започнеш да се изтощаваш точно тогава, когато трябва да отделяш повече време за грижата за себе си. Тогава трябва да направите всичко възможно да подкрепите имунната си система по време на бременността.
Отдавна се знае, че около 80% от имунните клетки се намират в червата. Поради това в стомашно-чревния тракт се формира по-голямата част от предната защитна линия срещу нежеланите състояния. Въпреки това може да се нуждаете от допълнителни грижи по време на бременността, когато Вашата имунна система е в постоянна динамика. Допълнителният прием на пробиотици може да увеличи концентрацията на естествената микрофлора в стомашно-чревния тракт. В допълнение, изследователите отдавна говорят за ползите на Vitamin D3 за имунната система. За съжаление, количеството Vitamin D3, което си набавяме чрез излагане на слънчевите лъчи, много зависи от различни фактори, като начин на живот, възраст, цвят на кожата, сезон и местоживеене. BioGaia ProTectis® дъвчащи таблетки с Vitamin D3 съдържат комбинация от Lactobacillus reuteri Protectis и Vitamin D3, които осигуряват подкрепа на Вашата имунна система, поддържайки Ви здрави и щастливи, за да можете да се насладите на това специално време – бременността.



Антибиотици по време на бременност

Независимо от това колко засилвате Вашата имунна система, понякога ще се разболявате. Ако по време на бременността имате бактериална инфекция, антибиотиците могат да бъдат решение. Ако Вашият лекар изпише антибиотичен курс на лечение по време на бременността е важно да приемате пробиотици по време и няколко дни след прекратяване на приема им, за да предодвратите появата на нежелани реакции, като диария. Забележка: дали сте бременна или не, антибиотиците трябва да се приемат само по лекарско предписание и да се приемат, както е описано в листовката за пациента.
Докато антибиотиците унищожават или потискат патогените, които ни разболяват, те не са способни да разграничат „добрите“ от „лошите“ бактерии. Те също инхибират ендогенните бактерии във Вашите черва. Проучванията са показали, че пробиотиците са ефективни при колонизиране на чревната флора. Хранителните добавки, съдържащи живи микроорганизми като Lactobacillus reuteri Protectis (BioGaia®) могат да бъдат приемани по време на антибиотичната терапия.



Здравословна усмивка
Друг аспект, на който жените не обръщат особено внимание по време на бременността е здравето на устната кухина. По време на този период хормоналните промени предизвикват увеличаване обема на кръвта в организма. Това е нормална част от бременността, но това може да засегне венците и естествената микрофлора в устната кухина, особено между втория и осмия месец на бременността, с възможен пик в третия триместър.
Тъй като по-голямата част от бактериите навлизат в организма през устата, тя също представлява първата линия за защита на организма. От особена важност е да се обърне внимание на устната хигиена, редовното посещение при стоматолог и балансираната диета. Проучвания при бременни жени установяват, че таблетките за смучене BioGaia® Prodentis, съдържащи млечно-кисели бактерии, спомагат за поддържането на добра орална микрофлора и увеличават броя на полезните бактерии в устата. Така осигуряват защита от гингивит и пародонтоза.
Както споменахме преди, тези промени в тялото Ви са нормална част от вашето „пътешествие“ през бременността, но се надяваме, че нашите съвети ще Ви помогнат да се насладите на това вълшебно време още повече. Важно е да говорите с Вашия лекар за всякакви притеснения, които може да имате по време на бременността, за да получите съвет, съобразен с Вашите специфични нужди. Повече информация вижте на www.biogaia.bg или Facebook страницата на BioGaia Bulgaria®.

(платено съобщение)