Бременността идва... и променя целия ни живот. Малкото същество, което расте в нас, ни кара да бъдем по-внимателни с храната, облеклото и дори поведението си.

Вижте пет златни правила, които в голяма степен ще ви гарантират спокойна и успешна бременност.


Здравословна храна

Бебето, което носите, се храни от това, което слагате в устата си. Затова трябва много внимателно да подбирате менюто си. Задължителни ни са пресните плодове и зеленчуци, кафето и алкохолът нямат място на трапезата ви, а домашно приготвената храна е най-доброто, което можете да хапнете.

Не забравяйте, че преяждането е също толкова вредно, колкото и идеята да гладувате, за да не надебелеете. Колкото и да ви се хапват, ограничете сладките и тестени изделия, по възможност избягвайте полуфабрикатите и задължително четете етикетите на всички храни.

Най-полезните храни за бременната жена са тези, богати на желязо, фолиева киселина и калций и цинк. В менюто ви задължително трябва да присъстват листните зеленчуци, зелето и броколите, рибата, млечните продукти. Не забравяйте и водата.

Никакъв стрес

Всички знаем, че стресът сваля имунитета. Когато сме под напрежение, тялото ни произвежда кортизол, който действа срещу имунната система. По време на бременност той преминава в тялото на бебето. Според учените това може да доведе до по-голям риск от инфекции, кожни и поведенчески проблеми, както и до дихателни и храносмилателни разстройства при детето.

Някои изследвания дори показват, че плодът в утробата може да запомни майчините умоции след раждането. Специалистите посочват, че още в 15-ата седмица с ултразвук може да се види как бебето реагира на прости неща като смях или закашляне на майката.


Движение и само движение

Бременните жени не са болни. Затова не е нужно да се затваряте на дивана вкъщи и да чакате да родите. Според лекарите, движението през бременността гарантира раждането на по-здраво бебе и започва тялото на майката в добра форма. Най-добрата аеробна тренировка за бременните си остават разходките. Други подходящи спортове са йогата и плуването. Преди да се подложите на физически натоварвания, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Край на цигарите

Пушенето през бременността води такива усложнения като кървене и спонтанен аборт, раждане на бебета с поднормено тегло, преждевременно раждане, преносване на плода и други. Освен това никотинът е наркотик, към който детето също се пристрастява. Кърмачките, които пушат, отделят около 30% по-малко мляко от непушачките. Пушенето по време на бременност води след себе си и здравословни проблеми за бебето, като например астма.

Забравете козметиката и медикаментите

Повечето медикаменти са забранени за прием по време на бременност. Ако се налага да пиете лекарства, задължително се консултирайте с гинеколога си какви да бъдат те. В част от козметичните продукти, които се използват срещу бръчки или целулит, например, се съдържат опасни за плода съставки. Доверявайте се само на козметика за бременни.

Източик: dete.bg