Много жени отлагат първото си забременяване до 30-35 годишна възраст. Носи ли риск бременността и какви са характеристиките на бременността след 35 години?

- Възможно е да забременеете по-бавно. Яйцеклетките, които се отделят при овулация намаляват с възрастта като количество и качество. Това не означава, че не можете да забременеете, но е възможно да отнеме повече време.

- С нарастване на възрастта се увеличава вероятността да имате близнаци. Това е причинено от хормонални промени, водещи до нараснала вероятност за отделяне на повече от една яйцеклетка по едно и също време.

Освен това някой по-възрастни жени използват за по-голяма сигурност и методи за забременяване като ин-витро, които също увеличават вероятността от зачеване на близнаци.

- Рискът от спонтанен аборт нараства със възрастта. Според проучвания зависимостта е следната:

* До 35 години — 15% риск
* От 35 до 39 години — 20 – 25%
* След 42 години — 50%

- Възможно е да се наложи да родите с Цезарово сечение (секцио). Това се дължи на няколко фактора:

* При по-възрастните майки има по- голям риск от усложнения при раждането – като например високо кръвно налягане

* При по- възрастните майки е по- голяма вероятността бебето да бъде твърде голямо или пък твърде много да е нараснало теглото на родилката

* Увеличена е и вероятността бебето да не е заело правилна предродилна позиция

* Увеличената вероятност за раждане на близнаци (виж-по горе) също допринася за нуждата от Цезарово сечение.

- Рискът от хромозомни аномалии е по-висок. При бебетата родени от възрастни майки има по-голяма вероятност да имат хромозомни проблеми като например Синдром на Даун. Според изследвания зависимостта е следната:

* До 30 години — 1 болно бебе на 1000 бебета
* Около 35 години - 1 болно бебе на 400 бебета
* Около 40 — 1 болно бебе на 100 бебета

- За да предпазите себе си и вашето бебе от усложнения е добре да спазвате няколко правила:

* Предварително се консултирайте с лекар – специалист, който може да Ви запознае с рисковете и промените в живота Ви, когато сте бременна.

* След като сте бременна правете чести посещения при лекар, за да се следи здравето на бебето и Вашето здраве. Не премълчавайте ваши опасения или страхове.

* Хранете се здравословно – по време на бременността се нуждаете от допълнителни количества фолиева киселина, калций, желязо, протеини и други.

* Не прекалявайте с храненето. Прекаленото наддаване на тегло може да донесе рискове за Вас и бебето, както и да доведе до проблеми при раждането. Консултирайте се с Вашия лекар за оптимума на теглото.

* Поддържайте физическа активност – освен ако Вашия лекар не ви е предписал бременност на легло. Упражненията не само ще помогнат за вашия тонус и здраве, но и ще ви подготвят за следващите месеци, когато теглото Ви ще се увеличи. Информация кои упражнения са подходящи за Вас можете да получите от Вашия лекар.

* Не използвайте алкохол, цигари или лекарства без консултация с лекар. Дори минималната употреба на алкохол може да попречи на развитието на бебето. Пушенето може да доведе до спонтанен аборт, проблеми с плацентата или затруднения при раждането.

*Лекарствата, които приемате могат да преминат в бебето и последиците да бъдат неприятни.

Източник: mamaibebe.com