Една трета от децата у нас имат наднормено тегло. Близо 13 на сто страдат от затлъстяване. Превръща ли се този проблем в епидемия?

Основни причини за затлъстяването на децата са неправилното хранене и липсата на активна спортна дейност.

Съвременните деца прекарват дълги часове пред компютъра, след това сменят заниманията пред компютъра с гледане на телевизия и все по-малко излизат навън да ритат топка, да ходят на плуване или да се качват по склоновете на Витоша.

Специалисти препоръчват на всички с наднормено тегло да излизат по-често навън и да прекарват свободното си време в активно движение.

Друга причина за тъжната тенденция е, че децата се хранят нередовно. Специалистите препоръчват да има три основни хранения – закуска, обяд и вечеря и поне две междинни. А вечерята да бъде не по-късно от 19 часа, за да има поне два часа разстояние между последното ядене и нощния сън.



Нужно е да се ограничат на храните, богати на мазнини и на наситени мазнини, също така и тези, съдържащи повече захар. Консумацията на сол също трябва да се регулира, съветва ТВ7.

Препоръчва се природосъобразно хранене, което вклюва прием на повече плодове, зеленчуци, мляко, пълнозърнести храни, млечни произведения, месо и колкото се може по-малко опаковани храни, пишат от dete.bg