Автор
Woman.bg

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство

България е на трето място по най-дълго майчинство с пълно заплащане, разкрива доклад на УНИЦЕФ. На първо място е Естония с отпуск с пълно заплащане от 85 седмици, следвана от Унгария с 72 седмици платен отпуск.

Страните в доклада на УНИЦЕФ са класирани на база техните национални политики в подкрепа на семействата. Тези политики включват продължителността на родителския отпуск при пълно заплащане и услугите за деца на възраст между 0 и 6 години.

Докладът е част от работата на УНИЦЕФ за ранно детско развитие и кампанията "Ранните моменти са от значение", която подкрепя родителите да осигурят на децата си насърчаваща среда и стимулация, необходими за здравословното развитие на мозъка на най-малките.

"Няма по-важен период за развитието на мозъка на децата, следователно за тяхното бъдеще, от най-ранните години от живота им. Правителствата трябва да дават на родителите необходимата подкрепа, за да създадат насърчаваща среда за своите деца. А ние имаме нужда от подкрепата и влиянието на частния сектор, за да се случи това", споделя изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.



УНИЦЕФ се застъпва за най-малко 6 месеца платен отпуск за родители и достъп до качествена и финансово достъпна грижа за децата от раждането до тръгването им на училище. Според организацията това е ключово за укрепването на връзката между родителите и децата им и в този ред на мисли е необходима предпоставка за сплотяването на едно младо семейство.

От Детският фонд на обединените нации се фокусират и върху необходимостта от платено бащинство. Като в доклада на УНИЦЕФ се споменава, че платеният отпуск по бащинство помага на бащите да изградят връзка с бебетата, помагат за здравословното развитие на децата, намаляват депресията при майките и засилват равенството между половете, отбелязва още докладът. В него се призовава за национални политики, които да осигуряват платен отпуск по бащинство и окуражават бащите да го използват.