Автор
Антония Михайлова

България има нужда от повече деца, за да съществува - или бременност по време на пандемия

Деляна и Младен споделят своя личен опит относно решението да станат родители. Историята им е малък водовъртеж от емоции и щастлив финал, който предстои да се сгуши в прегръдките им. Ето какво разказват бъдещите родители - една от двойките, които се включиха в четвъртото издание на кампанията на ДНК "Направи го сега".

"Университет. Работа. Първа, втора, трета и така до Мечтаното работно място. Кариера. Пътувания, приятели. Любовта! Вече сме на 30, 31, 32, 33 години и на 34 се досещаме, че изглежда не ставаме по-млади, но пък имаме да свършим толкова неща, все „важни" – жилище, нова позиция, жадуваме да се доказваме – отново и отново. Но всъщност решаваме, че – „ДА, искаме дете!“.

Първият опит се ознаменува с две черти. Шок, но и безмерно щастие! Събудиха се нови планове, мечти, които, за съжаление, се помрачиха от кръвоизлив в трети месец. 35-тият рожден ден бе съпроводен със загуба и сълзи. Последваха немалко опити за нова бременност, но все неуспешни.

Честита 2020 година! Точно така, в началото на годината имах закъснение един ден на цикъла и си направих тест за всеки случай. Хоп, ето ги очакваните нови две черти. Този път не смеехме да се радваме - лекари, болници, треперене, пазене, а след това се появи пандемията.

Дойде и този миг - почувствах уникалното първо ритниче, имах безсънни нощи, ценното е, че под моето сърце бие още едно. Вече съм почти на 36 и тази година не съм по плажовете, дори не излизам много навън, няма да празнувам рождения си ден през август с приятели, но никога не съм била по-щастлива. Очакваме нашето момиченце през септември и сега тя е единственото „важно" нещо.



Бъдещето в представите на Деляна и Младен е ярко и светло! Ето как още го описва щастливата двойка: "Тя е толкова прекрасна и ние така се забавляваме с нея! Не си спомняме дори как сме живели без нея досега. Пак ще пътуваме, но всички заедно. Пак ще катерим планини, но с нея! Пак ще се срещаме с приятели, заедно с нея! В работата явно не съм толкова незаменима, колкото си мислех, ще се оправят чудесно година-две без мен. Защото цялата ми грижа и внимание са за НЕЯ! Това е нашето бъдеще - от бъдеще за двама, вече бъдеще за трима!

Искаме да ви благодарим за тази прекрасна кампания! България наистина има нужда от повече деца на учени и работещи хора, за да съществува.

На въпроса какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца, младите родители отговарят така: "На първо място хората трябва да чувстват сигурност - финансова и социална. Да вярват на управляващите, да са уверени в здравеопазването, да живеят в сигурно общество. Да успяват да се реализират в желаната сфера на развитие в по-ранна възраст, за да не се сещат на по 35-40 за дете. Държавата може да помогне с по-агресивна социална политика за подпомагане на млади семейства и студенти; би могло да се помисли за легализиране на сурогатството в България; по-гъвкава политика за ин витро процедури и дарение на яйцеклетки."

Историята на Деляна и Младен е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!