Автор
Woman.bg

Д-р Валери Нецов: Планиращите бременност задължително да се ваксинират срещу COVID-19

Темата за ваксините срещу COVID-19, особено когато става дума за бременни жени или жени планиращи бременност, е особено деликатна. Мненията са различни и доста противоречиви, и много често създават вътрешен дискомфорт на бъдещите майки в един от най-прекрасните периоди от живота им – очакването на новия живот. Затова нашите партньори от ДНК потърсиха д-р Валери Нецов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“, за да сподели своя опит и да внесе малко повече яснота по темата.

- Д-р Нецов, как се отрази Ковид пандемията на екипа ви и по-скоро на вашите пациентки?

Мисля, че по отношение на бременните дами, разбира се COVID-19 пандемията причини значителни притеснения у тях, но в практиката на Отделението ни инфекцията не засегна много пациентки и рядко имаше усложнения по отношение на проследяването на тяхната бременност.

За съжаление имахме случай на жена, която загуби бременността си с близнаци в следствие на инфекцията. Акушерка от нашето отделение на 43г. също почина. Тези случаи неминуемо оставиха у нас трайна следа и в този смисъл искам да посъветвам дамите да не подценяват инфекцията – да спазват противоепидемичните мерки, да не се събират с големи групи хора, особено по време на бременността, да са внимателни и да се ваксинират.

При гинекологично болните жени, Ковид пандемията оказа обаче огромно влияе - върху лечебният им процес и то в отрицателен план. Тези от тях, които трябваше да проследят своето състояние след операция, интервенция, за профилактика, не го направиха и сега виждаме усложненията в тяхното водещо гинекологично заболяване заради това. Те дойдоха на прегледи едва това лято на 2021г., когато всички вече бяхме свикнали с ограничителните мерки, когато имаме ваксини, но за съжаление при част от тях това доведе до много напреднали усложнения, до по-сложни, трудни, по-радикални операции.



- Какво е вашето мнение за ваксинацията на бременни и кърмачки?

Целият екип на Отделението по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Софиямед“ сме ваксинирани. Моят съвет към всички наши пациентки, както и към планиращите бременност дами или вече забременелите, е да се ваксинират веднага, да не чакат.

Или поне техните близки, които са в контакт с тях, да го направят. По този начин ще се създаде един щит около бременната, така че да не се допусне инфекцията да стигне до нея и респективно до бебето, в случай че тя самата няма желание да се ваксинира. В момента за ваксинация на тези дами апелират и от Българското дружество по акушерство и гинекология по препоръка на Световната здравна организация. Ваксината на Pfizer е абсолютно безопасна за тях.

Колкото по-рано дамите, които планират бременност се ваксинират, толкова по-добре, тъй като изграждането на имунитет след поставянето на ваксината също изисква време.
Като цяло смятам, че ваксинацията не трябва да има общо със забременяването, а напротив – това е отговорно действие, което всеки един от нас трябва да предприеме, именно защото иска да продължи да може да планира живота си. Така, че нека жените, които планират да имат дете, да се ваксинират веднага, защото когато са бременни и се разболеят от ковид опасността за проблеми с развитието на плода и като цяло за протичането на бременността е огромна, както и за техния собствен живот.

- Безспорно можем да кажем, че в България има демографска криза и част от нея е свързана с по-късната възраст на забременяване. Защо все повече дами според вас планират бременността си след 30-годишна възраст?

Да, това е факт, който се дължи от една страна на по-малкия брой раждания и от друга- на увеличаване средната продължителност на живота. Това е процес характерен за развитите държави в Европа и ние следваме нормалните европейски тенденции. Те се дължат на множество фактори, но един от тях е решението на жените да раждат по-късно. Обикновено това са дами с образование и стабилна професия, искащи да правят кариера. И именно в това се крие причината те да отлагат бременността си. Когато една жена реши да ражда в напреднала възраст обаче тя рискува върху бременността й да се отразят всички заболявания възникнали до този момент. Като например заболявания на бъбреците, на ендокринната система, възпалителни процеси на женските полови органи, високо кръвно налягане, и др. Самото забременяване може да бъде по-трудно именно заради развитието на гинекологични заболявания като ендометриоза, различни възпаления, миома на матката, които да доведат до някаква степен на стерилитет. За да се избегнат подобни рискове, ако жената е направила избора си или по стечение на обстоятелствата е забременяла по-късно, трябва задължително да се направят изследвания за евентуални генетични, или морфологични аномалии на плода. Никой не трябва да подценява тези изследвания с оглед сигурността за здравето на бебето и аз препоръчвам на всички мои пациентки да ги правят.

Но в медицинската практика се смята, че най-добрите години за раждане на първо дете са между 23 и 30. Разбира се, това е много личен въпрос. Всяка жена трябва да бъде свободна да взима решението за това сама. За съжаление за всеки аспект по темата бременност и раждане дамите се обръщат към форумите и интернет, а не директно към нас-акушер-гинеколозите. А това често води до объркване на пациентките, тъй като се случва хората, които пишат по тези теми в интернет, да са недостатъчно компетентни, за да отговорят на всички въпроси.

Какви са съвременните оперативни методи за лечение на стерилитет, които могат да помогнат на дами с проблеми в забременяването?

Лапароскопия, хистероскопия и изследването за проходимостта на маточните тръби - хистеросалпингография. При лапароскопските операции, ако има някакви сраствания те се премахват, ако има запушване на маточните тръби те се отварят и се възстановява проходимостта, ако има миоми и кисти, които пречат за забременяване- те се отстраняват. Посредством лапароскопските методи се поставя точна диагноза – влезе ли се в коремната кухина, абсолютно всичко може да се локализира. Може да се вкара контрастна материя, да се види проходимостта на тръбите, има ли сраствания и тн.

Чрез хистероскопските методи се премахват сраствания вътре в матката, получени например при предишни неуспешни бременности, кюртажи и аборти, полипи, пречещи на матката и причиняващи стерилитет, както и миоми, които не се развиват навън, а вътре-в кухината на матката, те също трябва да бъдат премахнати преди да се планира забременяване.

В отделението ни се извършват операции за отстраняване на миоми и при вече установена бременност, но при тях трябва да има определени индикации и обикновено се касае за спешна оперативна намеса.

- Секцио или нормално раждане и защо?

Отговорът на въпроса е свързан с възрастта, в която дамите раждат. Колкото по-напреднала е тя, толкова повече се смята, че жената може да е преминала през повече заболявания, които да наложат тя да не роди естествено, а по оперативен път, заради усложнения, които настъпват по време на бременността или по време на самото раждане.
Забелязва се и че жените напоследък предпочитат да раждат по оперативен път. Част от дамите например имат огромно желание за нормално раждане, но не издържат на болката, въпреки обезболяването, и при тях по тези причини се преминава към цезерово сечение. Така че преценката за метода на раждане е комплексна и не е на базата само на 1 фактор.



- От ваша гледна точка с какво се характеризира пътят на едно дете от 40 седмици по време на бременността?

Преминава преди всичко през едни задължителни изследвания- с основен приоритет такива, които са свързани с отхвърляне на вероятността за генетични аномалии на плода, част от които са задължителните като ранен и късен биохимичен скрининг, фетална морфология.

Вълнението при всяка установена бременност е общо -както за семейството, така и за специалиста. Разбира се с натрупването на опита ние лекарите „свикваме“ с това вълнение. Но раждането е чудо и ежедневно се убеждаваме в това.

Няма да забравя момента когато 5 бебета проплакаха за първи път в нашата болница и в България, в условията на пълна карантина в АГ-отделението ни през март 2020г. Тогава мога да кажа, че наистина вълнението ми, както и това на колегите, беше на максимална степен-да съпреживееш чудото на раждането и то в тези критични условия-бяхме изолирани, под стрес, никой не знаеше какво се случва, болницата се охраняваше. Тези 5 бебета ни крепяха заедно с техните майки. Беше специален момент. Така че чудото на бременността и раждането е удивително и желая на всяко семейство да може да го изпита в най-хубавия му аспект през всички тези 40 седмици, но и след тях.

*Д-р Валери Нецов завършва МА, гр. София през 1982г. Взима специалност по акушерство и гинекология в МА – София през 1986г. От 1982г. до 1986г. работи по разпределение в Районна болница в гр. Бяла. От 1986г. до 1991г. работи в I АГ болница – Тина Киркова – гр. София, а по-късно във II АГ болница – Шейново – гр. София. Началник на отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ "Софиямед" е от създаването на болницата.

Д-р Валери Нецов е един от основателите на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия (БАГЕ) и член на Управителния й съвет. Той е и член на Управителния съвет на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ).

Четете още: Защо е по-лесно да отгледаш дете на 25 години, отколкото на 40: Историята на една ученическа любов, прераснала в семейство