Да влачиш бебе с Ковид по болници, защото няма кой да го излекува - как да не родиш в България?

Да влачиш новородено от болница в болница след зараза с Ковид-19 и буквално да няма кой да го излекува и да няма правилната апаратура, за да може то да диша отново - това е тъжната действителност, пред която сме изправени. Но го знаят само родителите, минали през този ад. В случая става дума за Боряна и Николай, които се изправят пред най-големия си ужас само дни, след като се ражда синът им Максимилиан.

Момченцето се ражда в края на месец юли, а таткото му открива, че е заразен с Ковид-19 само 20 дни след щастливото събитие. И въпреки че веднага са били взети мерки и Николай се изолира незабавно, се оказва че бебето също е заразено. И от този момент адът за младите родители и за малкият Максимилиан започва...

Личният лекар на детето насочва Боряна към Инфекциозна болница, след като е установено, че е с положителен тест, но от там препращат младата майка и бебето към Пирогов, тъй като нямат готовност да приемат бебе на по-малко от 28 дни. Към онзи момент Макси е само на 21 дни.

Николай и Боряна

В Пирогов обаче адът продължава. Отказват да приемат бебето, тъй като още през юни Ковид отделението за деца бива закрито. И въпреки че педиатър има, никой не помага на бебето. Лечението просто е отказано, с лека ръка.

Кошмарът за Боряна продължава и все пак успява да уреди приемането на Максимилиан в Инфекциозна болница. Само че там липсва апаратура, с която да може да бъде проследен пулсът и сатурацията на бебето. Тази безизходица започва да се отразява все по-пагубно на състоянито на Макси и той получава задух. Посинява. Но въпреки усилията на лекарите, липсата на правилна апаратура, отнема възможността на специалистите да направят аспирация на детето. И то отново се налага да бъде преместено в Пирогов. Сякаш не става дума за човек, при това на по-малко от месец, а за някаква чанта, която бива подмятана наляво и надясно.

Но апарати отново няма. Милиони за магистрали, но за важна медицинска апаратура, която може да спаси живота на едно българче, просто няма. И така, както много често се случва у нас, на родителите на Макси им се налага "да се оправят сами". Нали така сме свикнали, да се спасяваме по единично, кой както може.

За щастие майката и таткото успяват да намерят апаратура, с която да бъдат следени показателите на бебето, от свой познат. По това време Максимилиан е върнат в Инфекциозна болница. Докато отново детето не започва да се задушава и да посинява. Буквално да се бори само за живота си. Тогава то бива изписано и отново транспортирано в Пирогов. След като е направена необходимата процедура, Максимилиан отново е преместен. Защото в Пирогов няма условия за лечение на деца с Ковид. Няма легла. И Макси отново се оказва в Инфекциозна болница. До следващата криза - на 22-ри август състоянието на детето вече е критично. Сатурацията е паднала стряскащо, а Максимилиан спира да диша...

Максимилиан

Отново се налага да бъдат положени извънредни усилия в името на живота на едно новородено българче. Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, които успяват да им помогнат. След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница Токуда. Специалистите поставят Максимилиан в кувьоз, а след това е назначено лечение с антибиотик.

Днес Максимилиан е здрав и е добре. Благодарение на късмет, неистови усилия и лекарска помощ, която е успяла да надхвърли необходимостта от апаратура, с която болниците не разполагат.

Знаете ли, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28-дневна възраст? Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID-19, пише Dariknews.bg

И отново стигаме до въпроса - защо, по дяволите, е толкова невъзможно да разполагаме с детска болница? Защо никой не мисли за бъдещето ни, за нашите деца? Защо не се дава шанс на тези, които едва са се появили на бял свят? И да - нека продължаваме да си говорим за ваксините при децата. Не е ли по-страшно, че няма кой да ги излекува?

Четете още: Ася Капчикова е родила тайно третото си дете