Автор
Woman.bg

Детето ви няма да се разболее, ако му давате да консумира това

Есенният сезон е съпътстван с резки промени на температурните стойности, а всеки родител трябва да подходи с особено внимание към здравето на детето си.

Ето няколко ефективни средства от природата, наред с плодовете и зеленчуците, които ще ви помогнат да повишите имунната защита на мъничето си и да задържите надалеч от него вирусите и настинките през есента.

Черен бъз

Черният бъз е чудотворен лек и популярно средство за стимулиране на детския имунитет. Най-добре е той да се консумира под формата на домашно направен сироп. Аптеките също предлагат богат асортимент от сиропи с черен бъз. Апропо, това интересно малко плодче може и да не се отличава с особено привлекателните си вкусови качества в сурово състояние, но е същинско удоволствие за сетивата на капризните малчугани, ако им го поднесете под формата на сок, отвара или мармалад.

Не трябва да забравяме, че черният бъз е на първо място по съдържание на желязо, фосфор, витамин А и витамин C сред всички горски плодове (боровинки, малинки, къпинки). Сред полезните компоненти в химичния му състав влизат още гликозиди, танини, калций, желязо и витамин B6. В медицината на различни народи по света той от векове се използва при лечението на простудни заболявания, грипове и синузит.

Употребяемите части на вида са както цветовете и плодовете, така и листата. Листата се събират в периода между юни и юли, плодовете през ранна есен, а цветовете - в началото на пролетта.

Важно: Съветваме ви да консултирате приема на сироп от черен бъз с педиатъра на детето, който може да определи препоръчителната схема за прием според възрастта.

Пчелен прашец

Тази суперхрана е универсален лек за малки и големи. Съставът на пчелния прашец е уникален: 40% протеини, 22 аминокиселини, витамини, сред които В-комплекс, както и микроелементи. Той е богат енергиен източник и компонент в лечебни програми за огромен брой заболявания. Познат е и използван в лечебните традиции на различни народи по света, обект на модерни научни изследвания. Пчелният прашец може да се открие под формата на малки гранули със златист цвят. Има сладък вкус, което го прави подходящ и за добавяне към мед, сок или вода със стайна температура, шейкове или кисело мляко. Може да го смесвате с мюсли, а също така да го консумирате директно с лъжицата.

Как да го даваме на детето: Започнете от 3 зърна, като увеличавате с 2 зърна на всеки няколко дни до достигане на 1/2 чаена лъжичка на ден.
На финал нещо любопитно: 1 чаена лъжичка пчелен прашец може да бъде “изработен” от здрава пчела за месец при осемчасов работен ден. Той съдържа компоненти от здрави цъфтящи растения и секрет от слюнчените жлези на насекомото.

Мед и лимон

Сиропът от мед и лимон е особено подходящ за ежедневен прием в сезона на настинките и грипа. Още по-ефикасен би бил, ако добавим към съставките и джинджифил. Ежедневният прием на една чаена лъжичка от горепосочения сироп е доказан начин за повишаване на устойчивостта на организма на детето и подобряване на имунитета му. Апропо, ползите за здравето на тези съставки в терапията на респираторни заболявания са ненадминати, както взети поединично, така и в комбинация.

Как да приготвите сока:
Стъклен буркан с вместимост 250 мл
2-3 нарязани лимона
3 с.л. пресен джинджифил, обелен и нарязан на едро
Пчелен мед


Коластра

Коластрата обикновено се препоръчва за често боледуващи деца. Стотици са научните изследвания, които доказват забележителните ползи от нея. Тя укрепва имунната система, увеличава устойчивостта към инфекции, особено на дихателния апарат. Облекчава и съкращава протичането на грипни инфекции и всякакви възпаления. Спомага за по-добрия растеж на децата. Предотвратява развитието на болести, предизвикани вследствие на инфекции – бактериални, вирусни, гъбични.

Нашият съвет е да се консултирате с доверен педиатър, преди да давате на детето си.

Топла пилешка супа

Един добър традиционен метод за стимулиране на детския имунитет е добрата стара пилешка супа. А благодарение на сериозни проучвания по цял свят, вече знаем защо. Топлата пилешка супа спира развитието на инфекции на горните дихателни пътища. Съдържащите се в нея вещества лекуват възпаленията в носа, гърлото и белите дробове. Препоръчително е мъничето първо да вдиша горещата пара и после да си сръбне от пълната с лековито вълшебство лъжичка. Ароматните вещества активират отделянето на секрети. Способността си да подсилва имунната система пък пилешката супа дължи на високото си съдържание на цинк. Той от своя страна съкращава времето на настинката с около цели три дни.

Лук и чесън

Всички видове лук са богат източник на витамини С и В6, йод и фолиева киселина. В чесъна пък се съдържат и тиамин, калий, калций, фосфор, манган и мед. Не лишавайте през есента малкия лакомник от тези чудни еликсири на здравето. Те са естествени антибиотици и използвани като добавка към домашната супа или ястието на детето, могат да свършат чудеса. Ако пък съумеете да научите детето да ги консумира пресни, ще му направите голяма услуга в дългосрочен план.

Четете още: Здраве и имунитет за бебето