Автор
Woman.bg

Детето ви ще започне да пише домашните, ако направите това

Едва ли има нещо по-трудно на този свят от това да възпитаваш тийнейджър и да му създадеш полезни навици, например да си пише домашните редовно.

Известно е, че тези години са изключително деликатен момент в развитието на всеки човек, това е моментът, в който детето ви вече не е онова сладко мъниче, след което сте тичали до вчера. То е един бъдещ възрастен, който тепърва ще се бори с живота, а сега трябва да се потруди да създаде баланс между първите любовни трепети, купоните и ученето.

Сигурно си спомняте как и вие някога сте се опълчвали на родителите си, защото сте смятали, че те не уважават личното ви пространство, свободата и правото ви на избор. Съвсем нормално, това е главният проблем в главата на всеки тийнейджър. Но как да го преодолеем възможно най-леко, без да вдигаме ръце от детето си? Има начин. Дори можете да го накарате да бъде поне една идея по-ученолюбиво, стига да знаете как.



Рецептата е много проста, но може би малко сложна за изпълнение. Всичко, което се изисква от вас, като един добър и грижовен родител, е спокойствие. Добре запомнете тази дума, защото нервният тон и крясците не водят до нищо добро, особено когато насреща си имате човек, който не може да се справи сам с бушуващите си хормони, които го карат да върши какво ли не.

Според учените ит университета в Кардиф, ако детето се чувства контролирано, то губи желание да се подчинява и да се старае в училище. Съответно, заповедното изречение „Напиши домашните веднага“ изобщо няма да помогне и като цяло няма да направите добра услуга на любимото си същество.



Другият важен фактор, освен това какво казвате, е как го казвате. Сигурно сте чували, че е от съществено значение да говорите със спокоен тон, когато детето ви е все още бебе. Е, същото важи и за порасналата ви рожба. Учените са категорични, че ако тонът ви е приятелски и приканващ, е много по-вероятно да създадете в детето желание да си напише домашните. Много е важно то да знае, че го подкрепяте и че сте до него във всеки момент. А още по-важното е детето ви да чувства, че има право на избор и че само гради бъдещето си. За него думата „незасивимост“ е основополагаща, не го забравяйте.

Затова колкото и да сте изморени и натоварени от тежкия работен ден и хилядите задачи, които ви чакат, дори и вкъщи, не позволявайте да нарушавате приятелската си връзка с детето си.



Четете още: Майка осъди Норвегия - държавата, която отнема децата от родителите им