Автор
Woman.bg

Детето ви тръгва на градина? 10 съвета, за които после ще благодарите

Адаптацията в детската градина е сложен, често болезнен процес за повечето семейства. Как да избегнем най-често срещаните грешки и да улесним детето и себе си ни съветва психологът и семеен консултант Цветелина Зидарова. Ето и топ 10 на най-честите проблеми, пред които се изправят родителите.


1. Ако детето не може да спи само в отделно легло вкъщи, трудно ще приеме да спи само в градината.

2. Помогнете на детето си да се храни само и на маса.

3. Назовавайте всичко около себе си. Дори и да разбирате какво иска детето ви телепатично, не пропускайте да го попитате или да го назовете. „Искаш вода. Това е вода.“

4. Таткото е важният рицар в борбата за адаптацията. Правилата вкъщи са неговият меч.

5. Не говорете на бебешкия език на детето. Бъдете пример, за да научи то вашия.

6. Когато искате детето да има доверие, че ще е в сигурни ръце в детската градина, първо вие трябва да повярвате в това.

7. Можете да тренирате раздялата с детето преди тръгване на детска градина. Опитайте в парка или на площадката да остане с баща си, докато вие отидете до магазина. Казвайте „Чао“ , когато тръгвате и „Здравей“, когато се върнете.

8. Най-важно е доверието. Детето трябва да вярва на думите ви. Тогава ще повярва, че вие ще се върнете за него. Доверието се изгражда с яснота и предсказуемост във вашите действия и обещания към него.

9. Когато обяснявате на детето защо го оставяте, не наблягайте на това как ТРЯБВА да ходите на работа. Вие ИЗБИРАТЕ и ИСКАТЕ да ходите на работа. Не сте „жертва“, като него.

10. За всички участници в адаптационния процес в детската градина е важно детето да се приспособи по-лесно. За детето, за учителката и за родителите. Съдействайте си с общи крачки и сигнали към детето!

Освен психолог и семеен консултант, Цветелина Зидарова е и съосновател на Център за психологически обучения и консултации „Как да...?“ и Адаптационна занималня „Фукльовци”. През последните 10 години помага активно на деца и родители, които срещат трудности в адаптацията в детската градина. Успоредно с това от 7 години работи и като психолог в държавна детска градина, което ѝ позволява да опознае още по-добре средата. Преди броени дни излезе и книгата ѝ по темата: „Адаптация в детската градина” (ИК „Сиела”), която проследява в детайли процеса на адаптация на детето и предлага препоръки как да избегнем основните проблеми, пред които се изправят повечето семейства.