Новите изследвания доказват, че децата, които растат бързо, ядат повече сладки неща от онези, които растат с по-бавни темпове.

Изследващите дават на 143 деца на възраст между 11 и 15 години сладка вода и по-кисел сок от портокал.

После класифицирали децата в две групи - предпочитащи много сладко и предпочитащи по-малко сладко.

Те открили, че децата, които имат високо ниво на биомаркера за растене на костите в урината, е по-възможно да са в групата, предпочитаща сладки неща.

„Отдавна е известно, че с порастването се увеличава и желанието на децата за сладки неща -„Дай ми още бонбони, бабо" , казва Сюзан Колдлел, професор по дентално здраве във "Вашингтонския университет", автор на новата студия. „Те използват много калории, когато растат, и тялото отговаря на това с растяща нужда от сладки неща".

От друга страна, деца, на които се дават много сладки неща от страна на възрастните, разбира се, ги предпочитат. Така че изследователите се чудят дали предпочитанията могат да се обяснят с биологични или социални фактори, като например дали на детето са давани разнообразни храни за ядене и дали все още не изпитва натиска да избягва калоричните храни, за да остане слабо.

„Докато причините децата да направят избор между кекс и спанак могат да са много, те може да бъдат накарани да консумират захар от младите си тела, които ефикасно преработват захарта в гориво за порастване", каза Колдлел.

Други изследвания казват, че още не е доказана връзката между бързото порастване и предпочитанието към сладко.

„Това е една провокативна теория, че тялото се нуждае от нещо сладко, за да задоволи нуждата си от калории", каза Лона Сандон, диетолог.

Изследователите също са тествали децата за биологични фактори като пубертет, включително хормони, и откриват, че те не са свързани с предпочитанията за сладко.

Какво означава всичко това за родителите, които се опитват да се преборят с „бисквитеното чудовище" в децата им?

Родителите трябва да се опитат да предложат плодове, които също съдържат захар, но е естествена и нискокалорична. За зеленчуците Колдлел препоръчва да се предлагат например със сладък малинов сос.

И ако детето все още отказва да яде определени зеленчуци, продължавайте да му ги предлагате.

Изследванията показват, че на някои деца трябва да им се покаже определена храна 15 пъти, преди да пожелаят да я опитат.

Родителите също трябва да помнят, че ще дойде време, когато детето само ще остави бонбоните, без да бъде притискано. Най-вероятно в края на пубертета.

Източник: lekar.bg