Децата не се раждат егоисти, ето как да ги направите добри и грижовни

Свикнали сме да определяме човешката природа като себична и да казваме, че всяко живо същество е родено егоист. Скорошно психологическо проучване в университета в Мичиган обаче опровергава тази теория.

Един от учените, Феликс Уорнекен, е прекарал цели 17 години в изследването на детската психология, посветено на тази тема. И днес той е убеден, че подрастващите не са родени егоисти, а това зависи изцяло от възпитанието им.

Феликс отбелязва, че децата показват грижа и алтруизъм още от най-ранна възраст, защото това е инстинктът, който им подсказва природата.



„Децата се грижат и понечват да помогнат на другите още в ранна възраст и го правят спонтанно, без да бъде изиксвано от тях. Това ме кара да вярвам, че хората не са чисти егоисти по природа“, казва той.

И тук, разбира се, най-важна е ролята на родителите, които до голяма степен, определят какво ще е поведението на детето в живота. Ето как можете да превърнете мъничето си в истински алтруист, който се грижи не само за себе си, но и за другите:

Разговаряйте с него за различните чувства

Важно е да научите детето си на съчувствие, а това ще стане, само ако обсъждате с него различните чувства и му обърнете внимание, че при всеки те са индивидуални. Накарайте го да се опитва да разбира какво изпитват другите и да се интересува как може да помогне. Провокирайте емоционалната интелигентност в детето си и винаги бъдете насреща, когато забелязвате промяна в поведението му, продиктувана от емоциите. Вашият опит е от основно значение за детето и вие можете да му помогнете да разграничава отделните чувства и да ги забелязва и у другите.

Предлагайте му различни гледни точки

Едно от най-трудните неща в този живот е да „влезеш в обувките“ на някого. Но вие се постарайте да създадете този навик в детето си. То трябва да умее да се поставя на чуждото място и да може максимално да погледне през очите на другия човек, за да не се превърне в егоист, интересуващ се единствено от собствените си интереси. Научете детето си, че монетата има две страни и в един спор винаги има няколко гледни точки. Най-добрият начин да провокирате подрастващия човек да мисли в тази посока е като му зададете въпроса: „Ти как ще се почувстваш, ако на теб ти направят това?“

Бъдете пример

Да, има голямо значение какво казвате на детето, но още по-голямо значение има какво правите пред него и какъв пример давате. Ако искате то да бъде алтруист, показвайте че и вие притежавате това качество. Бъдете модел за подражание и покажете, че не мислите само за себе си. Така на детето ще му бъде много по-лесно да ви повярва.



Използвайте детската литература

Животът ни често прилича на ситуациите от детските приказки. Ето защо е добре вашето любимо същество да чете тези увлекателни истории, а след това да ги обсъждате заедно. Поуките от приказките са несравним учител.

Създайте му чувство за благодарност

Един от най-трудните уроци, които учим цял живот, е че никой не ни е длъжен с нищо. Добре е да го казвате на детето си и то отрано. Нека то да знае думите „Благодаря“, „Моля“ и „Извинявай“. Те могат да правят чудеса. Детето ви трябва да разбере, че е важно да показва благодарност и признателност, когато някой е направил нещо за него. Едно добро упражнение е да подтиквате малчугана си да пише всяка вечер 3 неща, за които се чувства благодарно.

Покажете му, че на този свят има различни хора

За подрастващия човек е трудно да разбере, че хората са различни. Има различни култури, раси, разбирания, религии, характери, заради които то трябва да бъде либерално. В противен случай може да има много разногласия, причинени от неразбиране от негова страна. Четете книги и гледайте филми за различните народи по света, за да може то по-лесно да разбира колко е шарено човечеството и че не всички са като него.



Правете заедно дарения

Покажете на детето колко е приятно да направиш нещо добро за някого и да подадеш ръка на нуждаещия се. Включете се заедно в дарителска кампания или просто съберете дрехи, които то вече не носи, за да ги сложите в контейнер, предназначен за дарение. Дайте пари на някой просяк или купете цвете от някоя бедна женица на улицата. Правете добро и нека детето ви усети радостта от това.

Създайте му баланс

Идваме до най-важната точка: баланса между алтруизма и егоизма. Колкото е важно детето ви да не бъде непоправим егоист, толкова е важно и да не се раздава прекалено много за другите. То трябва да знае, че не всичко е на всяка цена и понякога е по-добре да помисли първо за себе си и да не отстъпва. Научете го да не се отказва от важните за него неща, само и само за да угоди на другите. В противен случай то ще страда, защото те ще се възползват от крайната му отдаденост.



Четете още: Еха! Вижте кои звездни бебета се родиха само за 24 часа в София

Искате ли нови слушалки? Включете се в нашата игра и спечелете сега!