Финансова грамотност за деца е най-новото предизвикателство към малките. Зад инициативата стоят добре познатите у нас SmartyKids Bulgaria, които предприеха специално предназначени курсове по икономика. Те целят да въведат подрастващите приключенци в „света на парите“, като от ранна възраст ги учат да познават основните инструменти и термини в икономиката, с които всеки възрастен се сблъсква, а също така да управляват финансите си. Така адаптацията им в по-късен етап ще бъде по-плавна и лесна и те ще подхождат с внимание и увереност към всяко финансово предизвикателство. Ще са наясно и с валутите, какво значи семеен бюджет и не на последно място какви са правата им като потребители.

SmartyKids Money са най-новите занимания, предлагани от детските центрове. Освен ментална аритметика и Бързо Четене, брандът стартира трети авторски курс, който е предназначен за деца от 8 до 14 години, като компанията очаква огромен успех поради липсата на такива занимания и нуждата от финансово ограмотяване още в ранна възраст.

Записвайки децата си на SmartyKids Money, те ще научат основните понятия в икономиката като пари, валута, семеен бюджет, финансово планиране, приход, разход, кредит и много други. Ще планират правилно семейния бюджет и така ще имате верен помощник в тяхно лице. Ще могат да съхраняват отговорно и да боравят безопасно с банкови карти, ще овладеят способи за увеличаване на своя приход – акумулиране на средства, инвестиции, лихви и печалба. Ще могат да обезпечават икономическа безопасност на своите средства и ще разпознават „уловките“ в рекламите и промоционалните акции. Ще разпознават мошеничеството и ще избягват контакт с такива хора. И не на последно място - ще направят своя първи бизнес план.
Всяко дете, записано в курса, получава работна тетрадка, която ползва по време на занятията - 12 на брой с посещение веднъж седмично (приблизително 3 месеца). Продължителност на занятието - 90 минути.

След всяко занятие има и забавна домашна работа, свързана с всяка от темите. Традицията е и в третия курс да има тематична геймификация за децата, за да бъде обучението приятно и забавно. С много игри, ребуси и приказни приключения учениците ще се научат да познават основните финансови инструменти. Геймификацията предвижда натрупване на точки в „личната сметка“. В края на курса точките се конвертират във виртуална валута и всяко дете съставя бизнес план за свой собствен бизнес.