Мамо, може ли да играя в Интернет? Татко, може ли да потърся нещо в Google?

Повечето родители не знаят как да отговорят на подобни въпроси. Ако откажете, детето продължава с въпроси защо, а възрастният се изнервя от липсата на кратки и ясни отговори защо не. Не е ли детето малко за това? Не е ли рисковано?

Какво всъщност прави детето в Интернет?

Родителите, естествено, са притеснени дали Интернет е подходящата площадка за игра, по-възпитателно е да излезе на въздух и да играе навън, пише dete.bg.

Възрастни, които не са пристрастени потребители на Интернет, са особено притеснени да оставят децата си да сърфират сами.

Изследването ЕС "Деца онлайн в 25 страни", в което е включена и България, показва, че 57% от подрастващите използват Интернет или всекидневно, или през ден. Нуждата да бъдат в Мрежата нараства пропорционално на възрастта.

В началото интересът им е насочен към онлайн игри, гледане на видео материали и слушане на музика. С възрастта започват да се интересуват от социалните мрежи. Започват да използват Интернет по по-продуктивен начин – да се срещат с приятели онлайн, да чатят, да обменят информация и да изразяват себе си.

Сега, когато Интернет вече е важна част от образователния процес, родителите са принудени да одобряват достъпа на децата си, за да могат да се справят с написването на проект по дадена тема като домашно, например. За децата това е важна стъпка, с която постигат по-добри резултати и по-добри взаимоотношения със съучениците си. Образователните и игрови сайтове им печелят ограмотяване във възможностите на медийните средства и ги подготвят за бъдещата активна употреба на информационните технологии.

Как сърфират децата?

Както и възрастните, и децата използват най-популярната търсачка – Google, но те имат друг маниер на сърфиране. Ако вие търсите нещо, първо ще огледате краткото описание на намерените страници и ще отворите тази, която ви изглежда най-обещаваща да съдържа това, което ви трябва. Децата обаче кликат линковете наред. Ако напишат в търсачката "игри", те ще кликат върху всички линкове в списъка, включително и върху тези, които са към сайтове с "игри за възрастни“. Резултатите от търсенето им могат да бъдат неподходящи и заради това, че децата често пишат в жаргонен стил или с правописни грешки. Има основание за притеснение към какви сайтове ще ги насочи търсачката при такова неконкретизирано търсене.

За да се научат как да използват мрежата децата ни се нуждаят от сигурна среда, която им позволява да кликат, търсят и експериментират без родителите им да се притесняват в безопасност ли са или не. Както в градината или в училището, така и във виртуалния свят децата трябва да имат на разположение обезопасено пространство, в което да се движат и учат.

Онлайн рискове. Проблеми в Интернет

За съжаление не е вярно схващането, че с инсталирането на филтърна програма или използването на детска търсачка Интернет става безопасно място за децата. Точно заради това правните и медийните органи се опитват и сега да намерят решение за медийната сигурност на децата в Интернет. Проблемите и опасностите, които стоят пред децата, докато сърфират са факт.

Децата сърфират напосоки, често финиширайки в неподходящ сайт

За разлика от възрастните, които имат конкретна идея какво търсят, децата сърфират без ясна крайна цел. Ровят се от любопитство, за забавление или за да намерят информация за училищен проект. Затова е толкова лесно да попаднат на неподходящи места. В най-лошия случай те могат да съдържат порнографски материали, да призовават към насилие или екстремизъм, или да представляват форуми, които да ги тласнат към крайности като булимия или самоубийство.

Родителите трябва да са наясно, че Интернет е паралелен свят с всичките му лоши страни. Точно както в реалния свят, и там има места, от които децата трябва да бъдат държани далеч.

Анонимни каузи, фалшиви приятелства

В Интернет е много лесно да поддържаш постоянен контакт с приятелите си, да комуникираш и да срещаш нови хора. Тъкмо тези възможности интересуват голяма част от децата, държат ги онлайн и силно ги привързва към социалните мрежи.

Какви са хобитата на Мария? Има ли нови снимки с Калоян? Има ли някой със същия проблем като моя? Тъкмо детската доверчивост кара малките потребители да доверяват така лесно лична информация, което ги поставя в голям риск да станат жертва на криминални прояви.

За хора с лоши намерения е много лесно да влязат с фалшива самоличност в нета в контакт с деца. Могат да контактуват с деца чрез форуми или в сайтове, създадени от тях самите, прикривайки се под невинно звучащи потребителски имена като СпонджБоб98, HannahMontana2002. На децата им е трудно да разберат, че зад едно такова име може да има реален човек със съвсем други намерения и когото, в най-лошия случай, могат да се съгласят да срещнат в реалния живот.

Кибер малтретиране/хулиганство/тормоз – какво е това?

Тормозът в задния двор на училището е в миналото. Да се възползваш от слабостите на съучениците си сега прие нови форми и съвсем различни пропорции.

Социалните мрежи и чат форумите са нови средства за комуникация на младите хора, а там е лесно да скриеш истинското си "аз" и да пишеш безнаказани коментари. Обидите не са рядко явление, нито разпространяването на слухове и лъжи. Потърпевшите трудно могат да контролират ситуацията или да се погрижат за репутацията си. Децата се чувстват особено неудобно да споделят подобна ситуация с родителите си и така остават сами с проблема си.