Автор
Woman.bg

Детската агресия: Ценни съвети към родителите

Един от най-наболелите проблеми в съвременното общество, който тревожи все повече родители, е въпросът, свързан с детската агресия. Ежедневно медиите ни заливат с гръмки заглавия за пострадали деца. Страшно и тъжно...

Проблемите в детството предразполагат към развитие на негативно отношение на детето към света в по-късен етап от неговото развитие, както и в зряла възраст. Изключване от училище, неуспехи в намирането на работно място, тежки депресии и криминални деяния – това са само една малка част от поредицата събития, които могат да се случат в бъдещето на едно дете, ако агресията у него не бъде овладяна навреме. Важно е обаче, преди да пристъпим към каквото и да било действие, да сме запознати добре с правилните подходи за това. Представяме ви десет ценни съвета от детските психолози към родителите как да реагират в моментите, когато детето им проявява склонност към агресия.

Въздържайте се от гневни реакции


Излишно е да ви подсещаме, че агресията поражда агресия. Ако детето насреща ви избухне в гняв и реагира с ярост, било то чрез интонацията на тона, чрез жестовете или дори мимиката, в никакъв случай не отговаряйте и вие по същия начин. Така само ще разлютите малчугана още повече. Високият глас не е метод за възпитание, а демонстрация на сила, власт и контрол. Не той е правилният подход и отношение, който трябва да наложим над малкия човек в такъв момент. Веднъж изпратено срещу противника, махалото на гнева става още по-мощно и неудържимо. Успокойте детето, разсейте го, обяснете му, усмихнете му се, прегърнете го.

Бъдете добър пример за подражание

Ако вие реагирате по определен начин в дадена ситуация, със сигурност и детето ви ще реагира по същия начин в друга подобна такава. Това означава, че ако самите вие подхождате с гняв и агресия например, и детето ви ще възприеме този модел на поведение. То ще попие и трансферира в съзнанието и навиците си както добрите, така и лошите ви черти. Затова винаги се старайте да въздържате негативните си емоции пред мъничето, за да му предложите правилната посока.

За тормоза и насилието на деца над деца

Погрижете се за домашната атмосфера


Огледайте се наоколо. Обърнете внимание на това дали детето ви има свое собствено кътче, където да се чувства комфортно и щастливо - детска стая, достатъчно място за игра, за учене, за забавление. Ако домът ви е разхвърлян или недостатъчно почистен, запретнете ръкави и го въведете в ред. Когато наоколо цари чистота и ред, това неминуемо рефлектира и върху вътрешното ни чувство за хармония.

Вгледайте се в себе си / Не съдете детето

Вгледайте се в себе си и ако откриете грешка, не я повтаряйте. Често пъти сме склонни да назидаваме децата си за щяло и нещяло, без да се замислим върху собственото си поведение. Много е важно да осъзнаем, че за проблемите на децата вина имат родителите, училището, средата, но не и децата. Те са последните, които трябва да бъдат обвинявани!

Бъдете приятел с малчугана


Никога не обръщайте гръб на детето си, когато иска да ви попита нещо. Много от нас, обсебени от ежедневни грижи и проблеми, забравяме да отделим нужното внимание на най-важния човек в живота ни – нашето дете. Пренебрежителното отношение към желанията и интересите на детето би предизвикало скрит гняв и негодувание у него, чувство на непълноценност и несигурност. Затова винаги изслушвайте детето, когато то иска да сподели нещо с вас, разговаряйте с него и го правете колкото се може по-често. проявявайте винаги ангажираност към въпросите, които го вълнуват. Отделяйте повече от времето си за семейни игри, разходки и незабравими взаимни преживявания. Не позволявайте с времето да загубите най-същественото – връзката с детето си.

Научете се да се извинявате

Ако сгрешите или изпуснете нервите си, не се страхувайте да се извините. Покажете на детето си, че между близки хора не бива да остават недоизказани неща. Така и то ще придобие навика да признава вината си и да се поправя. Бъдете учтиви към околните и никога не си позволявайте да говорите пред малчугана си лошо за другите. Бъдете лъчезарни, усмихнати и добронамерени към света. Така и детето ви ще го обикне.

Психологът Иван Игов: Около 50 деца в България се самоубиват всяка година

Посочвайте живи примери от ежедневието


Когато се разхождате с детето си навън и станете неволни свидетели на агресивна сцена, в която двама души се карат например, му обяснете, че това, което се случва, е доста грозно. Със сигурност, ако го попитате дали подобна картина му харесва, то ще поклати отрицателно глава. Тогава му подшушнете, че и то изглежда така отстрани, когато се ядосва.

Интересувайте се от преживяванията му в училище


Много е вероятно, ако детето изведнъж стане агресивно и грубо, разковничето на проблема да е училището. Проблеми с ученето или отношението със съученици могат да са част от причината за настъпилия у него психологически дискомфорт. Ето защо е необходимо да разговаряте с него. Ако в началото то ви отхвърли, проявете търпение и отново отворете темата за училището. Споделете наблюденията си с учителката му, дори със съучениците му. Опитайте са да откриете проблема.

Внимавайте с телевизията и видеоигрите

Филмите по телевизията, компютърните игри, интернет и телефоните се превърнаха в неотменна част от живота и развитието на съвременните деца. Докато до преди 20 години не можехме и да си представим мобилна комуникация между хората, то днес постиженията в науката и технологиите доказват, че човешкото въображение и талант не познават граници. Днес част от целия този процес на технологичен прогрес са и нашите деца. Няма как да забраним на едно дете да играе на компютърната игра, която съученикът му вече отдавна е овладял, няма как да го лишим от възможността да бъде в крак с времето и вътрешните му потребности, но можем да забавим темпото и, като родители, да въздействаме по оптимално най-благодатния за неговото развитие начин.

Факт е, че не можем да влияем върху съдържанието в игрите, филмите, медиите и т.н., което безспорно в повечето случаи е изпълнено с насилие и агресия, но, като родители, имаме властта да забавим колкото е възможно повече във времето достъпа на детето до тях. В съвременната психология мнението на специалистите е разделено на два полюса – по-голямата част от тях твърдят, че видеоигрите с насилие например, към които малчуганите по принцип проявяват по-голям интерес, пораждат агресивни мисли и поведение у тях още в ранна възраст. Някои експерти обаче, са на противоположното мнение – според тях гледането на телевизия и по-специално на филми с насилие и агресия провокира у децата усещане за съпреживяване на агресивната сцена, разиграваща се пред очите им. Детето я попива в съзнанието си, катализира я и от там стига до своеобразен катарзис и пречистване от подобни негативни емоции. На кое мнение ще се доверите зависи само от вас. Ясно е обаче едно, че отделянето на твърде много време на телевизията и компютъра е грешен ход. Позволявайте на детето, но без да прекалявате!

Обърнете се към детски психолог


Ако се чувствате безсилен пред буйния, опърничав и неукротим темперамент на детето си, най-удачният вариант в този случай е да потърсите помощта и консултацията с детски психолог. Специалистът най-добре ще знае какво да ви посъветва, предлагайки ви адекватни алтернативи за разрешаването на проблема.