Автор
Woman.bg

Днешният ден е с мисъл за недоносените бебета. Да им изпратим шепа надежда!

Днес, 17 ноември, отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година) в световен мащаб, в Европа са около 500 000, а в България - 6 000, като цифрите непрекъснато нарастват.



Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а тенденциите са наистина тревожни на фона на демографския срив в страната ни. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.


Именно тази потресаваща статистика е причината да съществува Световен ден на недоносеността. В него насочваме вниманието си към малките същества с шепа живот. На този ден изразяваме подкрепата си и към родителите им, които за часове се превръщат в истински борци, треперещи над така чаканата си рожба.

За 11-та поредна година България отбелязва Световния ден на недоносените деца по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца“. Целта на този ден е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане.

Фондацията отбелязва деня с онлайн конференция „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“. В тематичните панели ще вземат участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Тази година бяха открити и две семейни стаи – в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница.