Автор
Веселина Петрова

Добри ли са маските за лице за децата?

Светът е в ситуация на пандемия. Всички спазваме правила за безопасност. Мием ръцете, почистваме с дезинфектант, носим маски. Въпросът обаче е дали маските за лице са подходящи за децата и кои?

Според Министерството на здравеопазването на Сингапур, нормалните хирургически маски могат да бъдат по-подходящи за използване от широката общественост, за разлика от маските N95 (с FFP2) сертификат.

Кое е по-добре - N95 или хирургическата маска?


Стандартната хирургическа маска, която лекарите използват по време на операции, е ефективна при спирането на големи частици и капчици, но не може да попречи на малки вирусни частици. Частиците, които се намират върху маската, представляват проблем, тъй като когато потребителят я свали, може да докосне вируса с ръце, а след това да пипне очите, носа или устата си и да остави следи от вируса по други повърхности.

Според специалисти маската N95 е има по-добър филтър спрямо частиците на вируса и навлизане на частици от околната среда. N95 могат да пречистят най-малко 95 процента от всички малки (0.3 микрона) частици. Този тип маски обаче не са ефективни при деца или възрастни с лицево окосмяване и дори тези, които пасват идеално на лицето, не елиминират напълно риска от инфекция. Освен това могат бързо да се затоплят и да станат неудобни за носене. Няколко проучвания, проведени сред здравните работници, показват, че N95 може и да не предлага толкова добра защита спрямо остри респираторни инфекции, пише сайтът на болница Parkway East, Сингапур - parkwayeast.com...


И следва въпросът - колко ефективни са маските за лице за деца?

За да бъде ефективна, тя трябва да покрива добре носа – до горната му част, а отдолу трябва да покрива добре брадичката. Ако е мръсна или мокра, не е ефективна.
Когато избирате маска за детето, наблегнете на две неща – удобство и комфорт. Децата трудно търпят неща по себе си, които не са им удобни.
Колкото по-неудобна е маската, толкова по-често детето ще иска да я свали, а това означава, че ще пипа лицето си. И съответно рискът да се зарази е по-голям. Според редица специалисти маските за лице, особено N95, може да не са подходящи за по-малките деца (под 3 години).

Повечето от наличните маски N95, предлагани на пазара, са подходящи за възрастни и евентуално за деца над 12-годишна възраст.

Според различни проучвания, при деца на възраст 7-12 години, маската N95 може да се използва безопасно по време на рутинни физически дейности, четене в клас, ходене на училище или ползване на градския транспорт, без да се нарушава значително способността на детето да диша. Безопасността на маската N95 за по-малки деца не е оценена, затова те не се препоръчват.

Маските за лице са препоръчителни за по-големите деца, които са по-податливи на инфекции, усложнения от инфекции, тези с хронични респираторни заболявания, сърдечни заболявания, неврологични състояния.


Как да защитите детето от вирусите?


Медиците съветват да научим детето на добри техники за миене на ръцете – със сапун и вода. Помогнете, за да бъде миенето наистина ефективно.
Научете детето при кашляне или кихане да слага ръка на устата или да киха и кашля в кърпичка, хартиена, която след това да изхвърли.
Не водете децата в затворени пространства, където има много хора – магазини, пазари.

И още нещо важно. Според проучване, направено в Тайланд (2009 г., по време на епидемията от грип тип А), нито маските за лице, нито миенето на ръцете помагат, когато има заразен у дома. Когато членовете на семейството споделят общи помещения и са достатъчно близки, те със сигурност ще предадат вируса един на друг. Т.е. важно е да вземете добри мерки за своята безопасност, за да предпазите членовете на семейството си.