Автор
Woman.bg

Експерти: Екраните виновни за късното проговаряне при децата

Късното проговаряне на детето е проблем, с който за съжаление се сблъскват все повече родители в днешно време. Според експертите за този феномен има редица причини – раждането преди термин, както и самият начин, по който е протекло самото раждане могат да окажат влияние върху неврологичното развитие на малчугана. Непълноценното общуване с детето също е предпоставка то да проговори на по-късен етап.

Като фактор, забавящ развитието на говора, специалистите посочват и техниката.



Насищането откъм звуци и светлини, идващи от телевизора, таблета или смартфона, спомагат децата да приемат много излишна информация, която е в пъти по-голяма от тази, която мозъкът им може да обработи. Прекалената стимулация на незрялата нервна система е предпоставка за редица затруднения в развитието, включително и късно проговаряне.

За да са сигурни родителите, че неврологичното развитие на децата им няма да бъде застрашено, експертите съветват до 3-годишна възраст малчуганите да нямат никакъв досег до синия екран. След 3 детето може да прекарва средно по 15 минути на ден пред таблета/смартфона, но не повече. Хубаво е родителят да присъства по време на боравенето с устройството. Не само, за да следи дали отпуснатото време не се надвишава, но и за да може да контектува с детето през този период и да не допуска то да е в пълен плен на технологиите.

След навършване на шест години времето пред екрана може да се увеличи на половин час дневно, но не повече. Като е хубаво на детето да му се пускат предимно детски песнички с подходяща анимация или по-образователно насочени филмчета.