Автор
Ева Григорова

Ето я оптималната възраст за раждане

Британски учени успяха да изчислят перфектната възраст за раждане на дете.

Години наред експерти в сферата на гинекологията и акушерството анализирали здравословното състояние на майки и новородените им деца, за да разберат на коя възраст бебето ще проходи максимално комфортно. Това от своя страна е свързано с правилното развитие на детето. Изводите, до които те достигат, са, че перфектните години за раждането на първо дете са 30.

Учените отбелязват, че през последните години активно се говори за рисковете от късното раждане, но малко внимание се обръща върху негативите, които крият забременяването в ранна възраст. Раждането на 14-15 години е рисковано, категорично подчертават експертите. Съществува вероятност подрастващият организъм да не издържи натоварването на бременността и самия процес на раждане, който чисто физически е силно натоварващ.

Тялото на момичето е готов за бременност и раждане около 17-18-годишна възраст. Тогава хормоналният фон се е нормализирал, скелетът е формиран, вътрешните органи са в добро състояние. Но толкова ранна възраст предполага все още не достатъчна емоционална зрялост, която е от ключово значение за протичането на лека бременност и най-вече за справяне с отговорностите на майчинството.

Забременяване в по-зряла възраст пък крие други рискове. Да започнем оттам, че понякога настъпва преждевременно изтощение на функциите на яйчниците. В резултат жената не може да забременее самостоятелно, но благодарение на съвременната медицина и това има решение. Но дори и забременяване да се случи, репродуктивните специалисти предупреждават, че късната бременност увеличава шанса за усложнения.

А колко трябва да се чака преди втора бременност?

"Близките една до друга бременности са рисковани за жените на всякаква възраст - отбеляза Лора Шумърс от университета на Британска Колумбия. - Установихме обаче, че рисковете са сходни при 12- и 24-месечен интервал. Намаляването на риска е съвсем малко в периода между първите 12 и 18 месеца след бременността", констатира тя и подчертава, че поради това няма необходимост да се изчаква повече от 1 година между раждане и ново забременяване.

Препоръките на Световната здравна организация обаче гласят, че трябва да мине поне година и половина преди повторно забременяване.