Всяка майка е чувала схващането, че не можеш да забременееш докато кърмиш. Е, аз съм доказателство, че това не е вярно. Забременях докато кърмих първото си дете и реших, че това няма да е краят за кърменето за нас. Прецених, че синовете ми все още са малки и прочетох мнение, че тандемното кърмене помага на по-голямото дете да премине по-лесно прехода към ролята си на батко.

Така започнах да кърмя едновременно бебето си и тригодишния му батко. Срещнах доста неразбиране и подигравки по пътя си. В България кърменето на дете над 1 годинка се смята за прекалено и на него определено не се гледа с добро око. Въпреки че Световната здравна организация препоръчва детето да бъде на кърма до двегодишна възраст и ако е възможно след това, по нашите географски ширини тази практика е по-скоро рядкост.

Аз пък съм на мнение, че гърдите са си мои и основната им функция е да изхранват бебета, а не да бъдат сексуален обект. Това обаче е нещо, което трудно се приема от българите и в частност от голяма част от майките, които също не гледат с добро око на дългото кърмене. Хубавото беше, че моето семейство ме подкрепи, с изключение на свекърва ми, разбира се. Но свекървите рядко ни подкрепят за каквото и да било, нали?

Забременях, когато синът ми Калоян беше на година и половина. Калоян е от децата, които изискват екстремни грижи, винаги му е било изключително трудно да свикне с промените. Той плаче всеки път, когато падне, плаче когато друго дете му вземе нещо или го изпревари на пързалката, плаче и когато изпусне близалката си на земята.

Калоян просто има нужда от голяма доза майчина грижа, бях сигурна, че ще му бъде много трудно да даде позицията на най-малкото дете в семейството и бях убедена, че майчиното мляко ще му помогне да свикне по-бързо и безболезнено.

Кърменето докато бях бременна определено имаше своите неприятни моменти, зърната ми ставаха изключително чувствителни, но реших да продължа и определено имаше смисъл в това.

Получавах и леки контракции по време на кърменето, но се консултирах с лекаря си, който ме окуражи да продължа. Любопитното е, че тялото храни първо нероденото бебче, след това кърменото дете и накрая майката. Чувала съм, че при много жени млякото “пресъхва” докато са бременни, но аз за щастие нямах тоз ипроблем.

Щом второто ми детенце Филип се роди, Калоян цоцкаше заедно с него. Така той запази специалното си място близо до мен и чувстваше, че все още е важна част от семейството ни, не се почувства изоставен и за миг.

Няма да крия, че да кърмиш две деца едновременно понякога е доста странно и означава да извадиш и двете си гърди пред целия свят. По-малкото дете е в скута ми, а по-голямото само намира начин да достигне гърдата. Това не е никак дискретно и комфортно, за щастие мен това по никакъв начин не ме притеснява.

Разбира се не кърмя двамата едновременно постоянно, тъй като бебето има нужда от много повече хранения, отколкото баткото. Избягвам да го правя и на публични места.

Кърменето помогна на Калоян да стане голям брат, да бъде търпелив и да изчака мама да го успокои, когато има нужда, да гледа как бебето получава повечето внимание. Кърменето му даде специално място - неговото ново място в нашето семейство.

Разбира се, когато бебето поотрасна двамата започнаха да се карат, както това се случва при повечето момченца. Имат своите малки битки, но смятам, че кърменето му даде сигурност, когато той се нуждаеше от нея най-много.

Всъщност се радвам, че забременях докато все още кърмех и съм благодарна, че успях да кърмя двете си момчета едновременно. Сигурна съм, че на някои майки това ще им се стори прекалено, невъзможно и дори неприятно. Не задължавам никого да го прави, споделям личния си опит и положителните страни от тандемното кърмене.