Ето защо трябва да оставите бебето да плаче през нощта

Трябва ли винаги веднага да се намесваме, когато бебето плаче, е въпрос, който вълнува всеки родител. Ново проучване хвърля светлина по тази дилема.

Оказва се, че оставянето на бебето да плаче през нощта наистина може да помогне за успокояването им и по никакъв начин не би се отразило неблагоприятно на неговото поведение и здравословно развитие.

Изследователи от Университета на Уорик установиха, че бебетата, които от време на време биват оставяни от родителите си да реват, вместо веднага да бъдат гушкани, на 18 месеца плачат по-рядко и за по-кратък период от време.

Учените изследвали 178 бебета и техните майки в продължение на над 18 месеца и многократно преценявали дали родителите се намесват веднага, или оставят рожбата си да плаче – понякога или често.

Бебетата, които били оставяни да плачат през нощта 3 месеца, демонстрирали по-кратка продължителност на плач на 18 месеца. Продължителността и честотата на плачене и хленч се оценявала в една и съща възраст с въпросник за модела на плач. В рамките на проучването било отбелязвано колко чувствителна е майката във взаимодействието си с бебето съответно на 3, 6 и 18-месечна възраст.

Поведенческото развитие на детето било оценявано чрез директно наблюдение при игра с майката, от психолог и с въпросник за родителите на 18 месеца.

Изследователите установили, че това дали родителите реагират незабавно, или оставят бебето си да поплаче няколко пъти, не дава съществена разлика в краткосрочната или дългосрочна връзка с майката, или поведението на кърмачетата.

„Само две предишни проучвания преди близо 50 и преди 20 години са изследвали дали оставянето на бебетата „да се наплачат“ влияе върху развитието им. Нашето проучване документира съвременното родителство във Великобритания и различните подходи към плача“, споделя д-р Айтен Билгин от катедрата по психология в Университета на Уорик.

Резултатите коментира и проф. Дитер Волке – ръководител на изследването:

„Трябва да дадем повече кредит на родителите и бебетата. Повечето майки и татковци интуитивно се адаптират във времето и се приспособяват към нуждите на бебето си, изчакват малко преди да се намесят при плач и дават възможност на техните бебета да се научат да се саморегулират. Повечето бебета се развиват добре, въпреки че родителите им се намесват веднага или не плачат.“

Четете още: Защо не трябва да гъделичкате бебето си?

* Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук: