Автор
Веселина Петрова

Европа вече отваря детските градини. А ние кога?

Повечето държави в Европа вече имат план за отварянето на детските заведения. В България засега не е ясно как и кога ще се случи това. Последната информация бе, че вероятно градините ще заработят чак в началото на юни. Но дали наистина ще се случи, не е сигурно.

В страни като Германия, Франция, Португалия, Гърция и Италия обаче, графикът е вече известен и добре обмислен.


В повечето провинции на Германия дневните центрове (т. нар. китас) останаха отворени по време на пандемията, но бяха достъпни само за родители, намиращи се на първа линия в борбата с коронавируса, а в някои щати, като Хамбург и Северен Рейн-Вестфалия, и за самотните родители.
От 11 май обаче децата започват да се връщат в детските градини поетапно. Предимство имат малчовците със специални образователни потребности. В страната се обсъждат четири етапа на стартиране на детските заведения. Първият е спешна помощ (за хората с професии, свързани с борбата с коронавируса), разширена спешна помощ - за самотни родители във всички провинции от 11 май, ограничени редовни операции и връщане към напълно нормални операции. След въвеждането на всеки етап ще има две седмици, в които ще се наблюдава кривата на заболеваемостта, за да да се пристъпи към следващия, писа Thelocal.de.

Във Франция карантината пада от 11 май. Първо отварят врати детските градини и началните училища. Останалите ученици ще се върнат в клас седмица след това.


В Гърция подновяват занятията за учениците в прогимназиите и гимназиите на 18 май. Началните училища и детските градини остават затворени и ако всичко е в рамките на нормалното, ще отворят врати на 1 юни. Детските градини може да отворят още през май, но за кратко.

В Португалия детските градини и ясли започват да работят в началото на юни, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален курс.

В Италия
детските градини и ясли ще бъдат отворени от юни за малки групи деца на възраст до шест години, писа Corriere della Sera.

В общи линии - да му мислят родителите. Освен че трябва да се справят с трудната икономическа ситуация, в която много от тях се намират в момента, трябва да мислят и как да гледат децата си, докато градините и яслите започнат да работят на пълни обороти.