Автор
Woman.bg

Фотопроект разкрива красотата на кърменето... на пораснало дете

Кърменето е от изключително значение за здравето на бебето и едва ли има човек, който ще оспори този факт.

Но истината е, че то не само засилва имунитета на детето, но е и красив акт, сближаващ две души. Затова и една млада майка и талантлив фотограф на име Сузи посвещава времето си на създаването на фотопроект, разкриващ изяществото на кърменето.

Той носи името "Как изглежда кърменето?" и е изцяло черно-бял, като проследява този интимен и така вдъхновяващ момент между майка и отроче. Интересното обаче е, че проектът се съсредоточава върху кърменето на деца над една година. Някои от тях могат да говорят свободно и да вървят, но все още сучат от гърдите на майките си.

Сетът от снимки се превръща в истинска сензация в онлайн пространството и поставя началото на полемика по въпроса докога е уместно да се кърми.

"През 2015 г. след раждането на втория си син започнах проект "Какво изглежда кърменето?"

Опитах да отговоря на този въпрос чрез изкуството на документалната фотография.

За целта през последните 3 години влизам в хорските домове и запечатвам живота на майките, които кърмят наследниците си. От моята родна Австралия чак до отдалечените селища на Бразилия, аз се опитавам да хвърля светлина върху това какво представлява този интимен акт за жените по света.

Интересното е, че в момента не само продължавам да работя по проекта, но и аз самата все още кърмя сина си, който вече е на три. Това не е нещо, което съм планирала. Честно казано не мислех, че ще бъда една от "тези" майки.

Фактът, че е на тази възраст и говори, кара мнозина да определят решението ми да го кърмя като погрешно, странно и дори страховито.

Но това е моята реалност и мен не ме е срам от нея. И няма да я крия. Защото това е полезно за детето ми. Данни от медицински проучвания сочат, че най-добрите години за отбиване на детето са между 2 години и шест месеца и 3 години и седем месеца. Но малцина са запознати с това, защото се разпространява твърдението на СЗО, че трябва да се кърми между половин и една година.

Това обаче е минимумът. Запомнете го!"

Кърменето и след тази възраст е красиво и завладяващо преживяване, полезно за детето и майката, категорична е Сузи. За да убеди света в правотата на твърдението си, тя представя своя фотопроект, запечатал майки, кърмещи децата си – всички до едно над една годинка.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram