Тазгодишният грип, както всяка година, предизвиква класическите симптоми- суха кашлица, треска, висока температура, болки в мускулите и главоболие.

Но всяка бременна се чувства допълнително неразположена и допълнително уязвима от това, че вече не е сама в болестта.

С какво грипа е различен за бременната? Дали той засяга плода? Какво може да се направи, за да се овладее още в най-ранен стадий?

Грип е обикновено и в повечето случаи безобидно състояние. Ежегодният грип е причинен от вируси (orthomyxoviruses), поради което обикновени антибиотици не могат да помогнат. Въпреки това при някои грипни състояние се предписват антибиотици, за да сеоблегчат съпътстващите ги бактериални инфекции.

Как се отразява грипът на плода?

Няма доказателства, че плодът е изложен на риск да се разболее в случай, че майката боледува от грип.

Плодът се смята за добре защитен от плацентата, а дори и в около 15% от всички случаи, когато плодът е заразен от вирус, той не развива никакви симптоми на болестта.

Това е също и причината за отсъствието на доклади за родилни дефекти, причинени от грипни вируси.

Лечение

Тъй като грипът е причинен от вирус, възможността пряко да се лекува причината за болестта е ограничена.

Грипът обикновено може да се преодолее по-бързо чрез облекчаване на симптомите и укрепване на организма. При това важни са температуропонижаващите средства, сиропите за кашлица, таблетките за смучене и топлите чайове, както и дългата почивка.

По време на бременността е особено важно да се обръща внимание на лекарствата, които се приемат и да се взема предвид това, което се препоръчва за бременни жени и е безвредно за плода.

Предпазни мерки

Вече съществуват противогрипни ваксини, които предпазват от разболяване в периоди на грипни епидемии. Засега обаче няма препоръки за бременни жени да се ваксинират, ако не страдат от тежки сърдечни или белодробни заболявания.

Сравнително сигурна алтернатива на ваксината е избягването на срещи с хора с настинки и грипоподобни симптоми, добра хигиена на ръцете, избягване на големи търговски центрове, където рискът от инфекция е най-висок през периоди на обявени грипни епидемии.

Особено през периода февруари-март, коато бумът на грипните епидемии обикновено е най-голям.