Косичката на бебето

През първите седмици след раждането кърмачето има мазна коса, защото организмът още не е елиминирал майчините хормони.

След първите три месеца кожата на главата вече не отделя серум и става суха. Серумът се появява едва към 8 - 9 годишна възраст.

Косъмът е извънредно сух и нежен, защото фоликулите му са в етап на активен растеж, изискващ изключително внимателно третиране на бебешката коса.

От физиологична гледна точка мекият мъх на кърмачето се нуждае от две измивания седмично.

/Има само няколко изключения - ако бебето има температура, изпотява се много, по главата му се образуват корички/.

Избраният шампоан трябва да е мек, пригоден специално за бебета, за да не действа агресивно на косата.

Желателно е неговото рН да е неутрално (близък до 7). В такъв случай дори в очите да попадне пяна, тя няма да ги подразни.

Косата - огледало на здравето

Косата на детето е точно отражение на здравословното му състояние.

Ако сънят и храната са добре балансирани и достатъчни, тя ще бъде блестяща и гъвкава. Ако организмът изпитва липса от витамин В, А, детето се чувства уморено, а косата му е без блясък и се къса лесно.

С настъпването на пубертета, към 10-12 години, косата започва да се омазнява по-често заради по-голямото количество серум, което се отделя.

В този период честото миене е от особено значение, особено като се има предвид съмнителната чистота на въздуха в големите градове и на водата от чешмата.

Изберете шампоан с преобладаващ киселинен състав. Веднъж седмично се препоръчва нанасянето на маски или подхранващ крем, за да уравновеси рН.