Автор
Веселина Петрова

Хиляди аборти в България само за няколко месеца - ето защо жените убиват децата си!

Тези дни в пространството излезе една стряскаща статистика. Според нея, по време на извънредното положение у нас са направени 4721 аборта. Става въпрос за времето от април до юни. Най-много са абортите в столицата – 739 на брой, следват тези в Пловдив – 436, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности. Данните са на Националния център за обществено здраве и анализи.

И сега интересният факт - от всички аборти, регистрирани по време на извънредното положение, 2618 са извършени по желание, спонтанно бременността си са загубили 1478 жени.

Четох доста коментари по темата. Много от тях бяха в посока, че при тази ниска раждаемост, която имаме, тези аборти се равняват на убийство. „Вместо да бъдат родени тези деца, те са убити“, беше написал потребител на новинарски сайт. Да, може би е така. Наистина от години раждаемостта у нас е много ниска. Но дали не е добре да се замислим за причините, вместо да се вторачваме само в числата?

Първо, светът се промени. Хората се промениха. Станахме много по-големи егоисти, на които не им трябва работна ръка, която да оре нивата. По-голямата част от нас живее в градски условия, работим в офис, фирма, предприятие. На заплата. Нямаме градина, нива, животни в обора. Едно време бабите ни са раждали по 5-6 деца, защото те са били потенциална работна ръка, която е помагала за събиране на реколтата и за още куп други неща. А и много от децата са умирали рано, заради липсата на лекарства и добри лекари. Освен това хората не са мислили с какво ще ги изхранват тези деца. Казвали са си, където са две, там и пет, все ще се намери къшей хляб и малко масълце. Днес ние правим цели маркетингови планове – първо ни трябва жилище, пък детска стая, пък после мислим за лятна и зимна количка, тротинетки, после таблети, компютри, училище... И всичко това освен с време, е свързано с пари. А съвременният човек сякаш свикна да си е самодостатъчен.

Това е – трябва да го признаем. Растем в свят на завършени егоисти, които искат в петък вечер да похарчат парите си в новото модно заведение или за скъпа почивка до някой остров, не да прекарат уикенда с две мрънкащи деца. Затова все по-малко млади хора се женят и раждат деца. А възрастта за раждане непрекъснато расте, откъдето пък идват редица други проблеми.

Но това е само едната гледна точка. Другата е, че всяка жена има право да решава какво ще се случи с тялото и живота ѝ. Т.е. всяка жена трябва да може сама да решава иска или не да бъде майка. И все пак, ако е така, тя трябва и да знае, че на света съществуват предпазни средства. Т.е не е нужно да се стига до бременност и нейното прекъсване, за да разбереш, че не искаш да раждаш, нали?

Дали е въпрос на липса на достатъчно информация по темата или на глупост, не знам. Статистиката е повече от категорична. Явно много двойки не се пазят, а след това решават, че това не е за тях. Абортът ако не убийство, е доста вредна за женското тяло манипулация. И това трябва да го знае всяко момиче още от ранна възраст, преди да започне да води полов живот.

Чия е отговорността? На всички нас – родители, общество, приятелски кръг, учители. Защото последствията са за всички нас.

Или както и да я погледнем статистиката, трябва да си дадем сметка, че нещата не отиват на добре. И че може би трябва да се направи нещо. Какво? Не знам. Със сигурност е важно да се говори в семейството. Децата трябва да растат с идеята, че животът е нещо безценно, че да имаш деца е нещо наистина невероятно, благословия. Младите момичета трябва да знаят, че тялото им принадлежи, но също така, че това тяло има предел на поносимост и да направиш аборт не е като да си сложиш пиърсинг или филъри в устните и скулите. Обществото трябва да обърне внимание на кампаниите, насърчаващи раждаемостта. А управляващите, организациите, институциите – те трябва да направят всичко възможно да подкрепят майките и семействата като цяло. Говоря за детски, цени на играчки, дрехи, помагала, възможност за почасова работа... Защото да родиш дете е и изпитание – не само да се справиш физически и психически. Но и да знаеш, че то има бъдеще, и това бъдеще е добро.

Иначе абортът си е просто една медицинска процедура. Ние сме тези, които придават смисъл на нещата. Както на смъртта, така и на живота. Аз като майка мога само да призова всички момичета и жени да бъдат отговорни и да мислят за своето бъдеще. Отсега. Останалото е популизъм. Има причини, има проблеми. Предполагам, има и решение. Но то трябва да се търси от всички нас.