Храни, полезни за паметта на децата

05 декември 2009 | 08:33
2830
0
0

Ако децата срещат трудности в учението, проблемът може съвсем да не е в техните интелектуални способности, а в недостатъчното или неправилното хранене.

Мозъкът на растящия човек изисква много храна - най-вече такава, която му осигурява достатъчно енергия и балансирано количество вещества.

По-долу ви предлагаме списък от 10 продукта, които според много изследвания влияят благоприятно на работата на главния мозък, особено за растящия организъм:

 

Сьомга

Тази риба съдържа омега-3 мастни киселини, които подобряват когнитивните функции на мозъка.

Яйца

Жълтъкът съдържа холин - елемент, който подобрява паметта.

Фъстъчено масло

Фъстъците са богати на витамин Е - антиоксидант, който защитава мембраните на нервните клетки.

Пълнозърнести храни

Те съдържат глюкоза, целулоза (която регулира постъпването на глюкозата в кръвта), както и витамини от група В, осигуряващи нормалното функциониране на нервната система.

Овес

Овесените ядки са най-добрата закуска за детето, защото съдържат балансирани количества от витамини Е, В, калий и цинк. Те помагат да се изяви интелектуалния потенциал.

Малини, къпини, боровинки и други дребни плодове

Този тип плодове съдържат антиоксиданти. Ягодите и боровинките подобряват паметта, а малините и къпините са богати на омега-3 мастни киселини.

Бобови растения

Фасулът, лещата и грахът съдържат протеини и т.нар. сложни въглехидрати, които повишават нивото на захарта в кръвта. Освен това те са богати на целулоза, витамини и минерали.

Зеленчуци

Домати, броколи, патладжан, тиква, пипер, царевица - всички те съдържат голямо количество антиоксиданти, които помагат да увредените клетки да се възстановят.

Мляко

Млякото и млечните продукти са богати на протеини и витамини от група В - важен компонент за растежа и развитието на мозъчната тъкан.

 

Източник: zdrave.bg

 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени