Какво по-хубаво от мириса на едно новородено бебе? Или малката му ръчичка и пухкавите му крачета?

Всяко малко човече нeсъмнено носи неземна радост на майка си, но и немалко грижи и треовги. Обикновено в главата на младата майка се зараждат куп въпроси – дали детето е здраво, дали е нормално да се обръща докато спи, защо плаче пък сега, защо днес тежи с половин кг по-малко, дали е нормално да е толкова пухкав/а...

Всички обичаме закръглените мъничета, които сякаш са създадени, за да ги хапнеш, но истината е, че някои майки наистина се притесняват от затлъстяването. Ама не е ли много радно да мислим за такива неща? Все пак, това е чисто ново човече. Какви прегрешения може да има то към храната и теглото си? Изобщо съществува ли понятието „затлъстяване“ при бебетата?



Фактите говорят, че през изминалата година 75% от бебетата във Великобритания са с наднормено тегло, в България също се наблюдава подобна тенденция. Причината за това е, че някои родители се престарават в храненето и пренаяждат децата си. Необходимо е майките и бащите да обръщат внимание на теглото на отрочетата и да взимат мерки, защото е много важно те да имат здравословен старт в живота. Наднорменото тегло съвсем не е изключено при кърмачетата

Според медицината бебетата трябва да бъдат кърмени до 6-месечна възраст и след това да започнат захранване. Разбира се, ако майката има кърма, тя може да продължи да кърми най-късно до 2-годишна възраст. Важното е да не бъдат захранвани с прясно мляко, преди да навършат една година.



Не забравяйте, че всяко бебе е различно и разликата в теглото между две новородени не означава нищо. Знаете ли, че около третата седмица след раждането голям процент от бебетата се връщат на началните си килограми, дори могат да бъдат и под тях?

Според лекарите мъничетата растат и качват теглото си най-много през първите 3 до 9 месеца от живота си. Възможно е да станат по-закръглени в този период, но това е така, докато не станат по-активни.

Обикновено през първите 6 месеца теглото на бебето се премерва веднъж месечно, освен ако няма проблеми с растежа, които да налагат по-честото претегляне. След това качването на кантара уредява до веднъж на два месеца, докато не навърши година и веднъж на три месеца след първия рожден ден. Порастването на височина също се отчита.

Друг важен фактор е полът на бебето, защото допустимите граници в теглото са различни при момчетата и момичетата. Освен това, има значение и как е захранвано бебето – дали с кърма, с адаптирано мляко, или и с двете.



Единственото правило, което винаги трябва да спазвате е, е да питате лекаря за всичко, което ви се струва нередно.

Четете още: Серена Уилямс: Не съм добра майка!