Независимо дали имате или не своя рожба, назрял е момент, в който сте взели категоричното решение да си осиновите дете. Факт е, че семействата с репродуктивни проблеми у нас са много, а броят на изоставените малчугани става все по-голям. Над 150 хиляди двойки в България имат трудности със зачеването. Паралелно с това над 3000 изоставени и болни деца живеят в 106 приюта. За зла участ хлапетата в домовете за деца, лишени от родителски грижи, стават все повече. Замисляйки се над подобни стряскащи данни, дори и родителите, които вече имат деца, могат да стигнат до извода, че осиновяването на друго дете е едно от най-хубавите и благородни стъпки, които биха предприели в живота си.

Истината е, че на повечето двойки с репродуктивни проблеми у нас, а и по света, преди да започнат какъвто и да е вид лечение на безплодието, първото нещо, което се предлага, е да си осиновят дете. Хубавата новина е, че не малка част от тях, са готови на тази решителна стъпка, независимо колко голям или малък е шансът да имат биологически свое дете.

Ако и вие сте от хората, чиито сърца са отворени към изоставените деца и повече от всичко желаят да си осиновят дете, да го обичат и да се грижат за него с цялата си любов и всеотдайност, на която са способни, ето стъпките, които трябва да направите:

Бракът ще помогне

Разбира се, на първо време, ако имате партньор до себе си, трябва и двамата да сте на едно мнение по въпроса. Хубаво е да знаете, че много по-лесно ще ви е да си осиновите дете, ако сте семейство, отколкото ако сте необвързани. Това е така, защото повечето агенции смятат, че двама родители биха осигурили по-добър живот на детето и по-подходяща среда в дома. Ето защо агенциите може да изискват да имате брак.

Съгласувайте решението си с партньора си

Важно е да обсъдите плановете си, както и това как би могъл да се промени животът ви от тук нататък. Въпрос на дълг е и двамата да си изясните дали сте готови на тази решителна стъпка, изискваща огромна отговорност. Най-важното за едно дете е то да се чувства обичано, и вие, като отговорни бъдещи родители, трябва да сте наясно с това, че сте напълно способни да дарите едно самотно дете с цялата си родителска обич и всеотдайност.

Говорете с близките си

Подкрепата от най-близките хора до вас е от изключително значение. Споделете за решението си с вашите родители и другите членове от семейството. Опората от онези, които винаги са били, са и ще бъдат до вас, в един такъв сюблимен момент от вашия живот, е от изключително значение за вашия дух и сила.

Срещнете се с адвокат

Започнете процедурата, като се обърнете към агенция по осиновяване и към адвокат, който е наясно с процеса на осиновяването и всички ваши права около него. Добре е да се заредите с търпение и достатъчно финансови средства, които ще са ви необходими.

Добре е един от двама ви да работи и да е финансово обезпечен

Когато представите пред агенцията намерението си да станете осиновители, вие трябва да сте финансово обезпечени и да предложите на детето си както много топлина и любов, така и сигурно бъдеще, спокоен живот , възможност за креативно развитие и уютен дом.

Среща със социалния работник

След като проучването на условията за живеене приключи, агенцията ще задейства процеса за намиране на подходящото дете. След като откриете рожбата си, тогава ще се срещнете със социалния работник. Той ще ви даде информация за детето, за неговите интереси, характер и навици. Бихте могли да обсъдите със социалния работник как най-добре може да отговорите на нуждите на детето.

Посещения при детето


След като се запознаете обстойно с качествата и темперамента на детето, ще имате възможност да го посещавате известно време под надзора на социалния работник. Ако детето има навършени 7 години, то ще има възможността да сподели пред социалните работници своите впечатления и чувства спрямо вас. Това ще им помогне и допълнително ще повлияе върху тяхната преценка относно това дали вие сте подходящи за родители на детето.

Съвместно съжителство с детето

След като социалният работник ви е одобрил, детето ще се премести да живее при вас. През първите 6 месеца, през определен интервал от време, социалният работник ще ви посещава, за да прецени как се чувства детето и какви условия на живот му предлагате вие. Ако то е щастливо и е обградено от любяща и топла обстановка, стабилна среда, то в края на 6-те месеца процесът по осиновяването ще продължи, за да се даде ход на съдебното дело, което ще позволи детето да се превърне в законен член на семейството.