Автор
Антония Михайлова

Историята на Адриан и Галина - едно българско семейство, което избра да роди детето си в България

Това е историята на Адриан и Галина – едно младо семейство, което с нетърпение очаква посрещането на първата си рожба. На двама души, които въпреки възможността да живеят в чужбина, избират да бъдат родители в България. Вълнението и радостта от предстоящото щастливо събитие Адриан и Галина споделят в писмото си до кампанията за стимулиране на раждаемостта "Направи го сега – ДНК на бъдещето". В него бъдещите родители разказват за най-голямата си мечта – да имат дете, както и за причината, поради която искат да отгледат и възпитат рожбата си именно тук – в неговата родина.

„Здравейте! Ние сме Адриан и Галина от град Радомир. Заедно сме от седем години, като почти пет от тях прекарахме в Англия. В живота ни дойде момент, в който бяхме изправени пред избора дали да останем и да създадем семейство в друга държава или да се приберем в България, въпреки че осъзнавахме трудностите, с които ще се сблъскаме тук. Решихме, че искаме да отгледаме и възпитаме дете в България. В началото на 2018 г. си събрахме багажа и се прибрахме в родния ни град Радомир. Като повечето млади хора и ние искахме някаква сигурност в живота си - добра работа и собствено жилище, което заедно да превърнем в дом. Бързо след прибирането ни започнахме работа, а година по-късно си закупихме и жилище в същия град. Оставаше ни да осъществим и поредната мечта – да имаме дете.

Мечтите се сбъдват

Ще бъдем мама и тати - тази новина ни зарадва в средата на месец февруари, малко по-късно разбрахме, че очакваме момиче. Задавайки си въпроса „Защо сега?“, може да кажем, че сега сме постигнали някаква сигурност в живота ни, по-важният въпрос обаче е „Защо тук в България?“. Отговорът на този въпрос е, че искахме да отгледаме дете, заобиколено от семейство и приятели, баби и дядовци и възпитано според нашите ценности и култура, а не в държава-мащеха, която може да предложи само финансова сигурност.

Красивите щрихи на бъдещето

Представяме си как виждаме за първи път личицето ѝ – на малката ни принцеса, как я целуваме, как я гледаме да спи, как се усмихва, как казва първите си думи и как прави първите си крачки. Представяме си как расте щастлива и обичана, как избира сама първите си рокли, как се караме за първото ѝ гадже, как става възпитана и добра млада дама. Представяме си толкова много неща...

„Направи го сега“

Смятаме, че тази инициатива е може би първата крачка към промяната на една остаряла и неработеща система. С участието ни в тази кампания изразяваме нашата подкрепа към всичко, което правите, и най-вече към опита ви да възродите и съхраните българското съзнание и наследство.

Смятаме че изцяло трябва да се промени социалната системата в страната, за да се раждат повече деца, както и начина на даване и подпомагане на семействата. В момента се наблюдава едно неприятно толериране на определени общности и повечето ,,стимули" са насочени към нещо, наречено интеграция, но как да интегрираш някой, който не иска да бъде интегриран. Смятаме, че ако тези усилия се насочат в една по-добра и правилна посока, а именно към минимална сигурност за младите български семейства, това би довело до подобряване на демографската картина в България. Съдейки по себе си, ако имаше работеща и адекватна социална политика, не бихме напуснали родната си страна преди време, за да се опитаме да си осигурим по-добро бъдеще на нас и за нашите деца.

Историята на Адриан и Калина е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които не страдат от репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота им, когато може вече да е късно.

Четете още: Щастието да имаш дете в България: Над 20 хил. лв. кредити и лишения