Автор
Woman.bg

Историята на Теса Евънс: Момиченцето, родено без нос

Теса Евънс се появила на бял свят през 2013 г. с изключително рядката аномалия – ариния. Състоянието се характеризира с липсата на нос, носни кухини и обонятелен апарат. Това състояние е изключително рядко и едва 47 души в света страдат от него.
Майката на Теса научила, че дъщеря ѝ има патология, още когато момиченцето е било в утробата ѝ. Диагнозата може да се постави още по време на бременността. Чрез ултразвук, с триизмерен профил на лицето, може да се диагностицира този дефект между 12-та и 16-та гестационна седмица.

fbpost


Лекарите посъветвали Грейни Евънс да направи аборт. Смелата майка обаче отказала и решила да се бори докрай за дъщеря си. „Дъщеря ни се роди с невероятно рядка лицева аномалия. Носът ѝ не се е развил. Просто го няма. Теса не усеща и миризми. Има много малко бебета като нея в целия свят. В началото плакахме, бяхме отчаяни и се молехме Теса да оцелее. И успяхме, нашата дъщеря успя, пребори се…Но борбата трябва да продължи“, сподели преди време майката на малката чаровница.

fbpost


Лечението на вродената липса на нос е хирургично. Реконструкцията е много трудна и изисква време. Най-важната задача в началото е да се преодолее носната обструкция, за да може бебето да диша нормално. Това става чрез създаване на отвор и реконструкция на външния нос. Важно е окончателната реконструкция на носа да се осъществи, когато детето е на възраст, близка до пубертета.

fbpost


Теса минава през поредица от операции, докато расте. Лекарите ѝ поставят носна протеза. Предвидени са и още няколко интервенции за реконструкция на носа. В крайна сметка всичко трябва да се направи идеално, но ще е нужно още време, признават специалистите. Но надеждата умира последна, нали?

fbpost