Бременността трае цели девет месеца и много жени казват, че това може да бъде доста уморителен период.

Но подготовката за новороденото е далеч по-натоварваща, особено, ако сте обособили отделна стая за мъника.

Обзавеждането на подобно помещение е отговорна и нелека задача, с която родителите често трябва да се справят сами.

Като започнем с подбора на цветове в стаята, минем през необходимите мебели и приключим с безопасността на бебето, това е толкова сложна работа, колкото и отглеждането на новия член на семейството.

Ето и няколко съвета по основните аспекти на темата, в които няма да засягаме визията на самата стая, а само ще ви дадем примерни илюстрации:

Безопасността

Тя е от първостепенно значение, особено, ако очаквате първото си дете.

Най-добре е в началото да си изясните основните мебели, от които се нуждаете. Списъкът би трябвало да започне с бебешко креватче, маса за преобличане и стол за кърмене, от който също така ще можете да наблюдавате малчугана. Заложете на мебели, които са здрави и устойчиви преди всичко.

Визията на бебешката стая не трябва да се отразява на безопасността, въпреки че двете неща спокойно могат да вървят ръка за ръка.

Освен това е добра идея да не пестите прекалено средства за сметка на качеството. Едно добро проучване на пазара, отзивите на други родители и опитът на вашите приятели може да бъде от голяма полза.

Практичността

Когато избирате обзавеждането, търсете мултифункционални решения – мебелите, които „растат” с детето обикновено изискват сериозна инвестиция, но пък могат да се ползват години наред.

Някои легла са сгъваеми и от затворено детско креватче се превръщат в широко легло за тийнейджъри.

Бебешко креватче с решетки отстрани и шкаф отдолу

Креватче за малки деца с частична решетка

Легло за по-големи деца

Легло за тийнейджъри

Масите за преобличане често са снабдени с шкафчета в основата си, които могат впоследствие да се ползват за събиране на дрехи и играчки, а горната част – като поставка за различни предмети.

Свободното пространство

Стаята на бебето не трябва да е претрупана с мебели. Един допълнителен шкаф за неговите дрехи и принадлежности би бил напълно достатъчен в началото.

Не използвайте неговото пространство, за да складирате празни мебели и ненужни вещи.

Когато детето започне да расте и неговите нужди се променят, много по-лесно можете да запълвате стаята му с всичко необходимо – кът за играчки, учебно пространство, място за книги и компютър и т.н.