Обикновено се обръщаме към книги, когато искаме да получим съвет за отглеждането на децата си. Истината обаче е, че родителите на най-успешните хора в световен мащаб рядко са използвали такива източници. Всеки иска да положи основите на един стабилен и успешен път за детето си, но понякога практическата информация просто ни убягва. Затова ние решихме да се обърнем към родителите на милиардера Бил Гейтс за съвет. Уилям Гейтс Старши и покойната му съпруга Мери са използвали някои доста нетрадиционни методи, за да реализират потенцяла на сина си.

Ето кои са най-важните от тях:

Не са ограничавали неговата независимост

Още от дете Гейтс е имал жажда за независимост, а родителите му са му позволявали да я задоволи. Когато бил едва на 13 г. той вече е прекарвал периоди от време извън дома си и дори е имало нощи, в които не спял, а запълвал в използването на различни нови технологии в университета във Вашингтон.

За да стигнат до тук обаче, родителите на бъдещия милионер са работили с психолог. Биографът на Гейтс Уолтър Исаксън споделя за случай, в който майката на Бил не успяла да го накара да седне на масата за вечеря. “Какво правиш?” - попитала тя. “Мисля. Някога опитвала ли си да мислиш?” - троснал ѝ се тогавашният младеж. Сред редица подобни случки родителите решили да се срещнат с психотерапевт. След няколко консултации те получили простичък съвет - да му дават повече свобода на действие. “Той има изключително точни идеи за някои неща. А в нашето семейство просто не му се бъркаме в такива ситуации, защото е пълна загуба на време” - разкрива Уилям Гейтс-старши.

“Психологът ме убеди, че не е честно да се отнасям по този начин с родителите си и че по този начин не доказвам нищо. Когато станах на 14, този период премина, което беше чудесно, защото родителите ми бяха много подкрепящи” - споделя самият Бил.



Не са му разрешавали да се отказва от неща, в които не е добър

Гейтс имал таланти в различни области, но родителите му го мотивирали да опитва и неща, в които не го бивало, като например плуване и футбол. Дори го записали на уроци по музика, където бъдещият собственик на “Майкрософт” свирел на тромбон.



Повечето родители се стремят да предпазят децата си от провали и да засилят самочувствието им, но майката и бащата на Бил Гейтс виждали нещата по друг начин. Те смятали, че опитвайки нови неща, той ще развие стремежа си към растеж и ще разбере важността на провала, който винаги дава важни уроци.

“Когато бях малък не виждах смисъла, но в края на краищата тази идея ми показа множество възможности и разбрах, че не съм добър в доста неща, вместо да остана в зоната си на комфорт” - разкрива самият Гейтс.



Не са го принуждавали да отговаря на техните очаквания

Родителите на Бил Гейтс не са очаквали той да стане милиардер, но са се надявали да завърши колеж. Затова им било изключително трудно да приемат решението му да напусне Харвард.

“По това време вече не бях фактор в решенията, които взима той. Бил имаше собствени идеи затова как иска да постигне целите си. Изглеждаше ми, че знае какво прави.” - споделя бащата на богаташа.

Решението на двамата родители да подкрепят сина си се оказва доста мъдро. Малко след като напуска учебното заведение, Гейтс се мести в Сиатъл, където заедно с Пол Алън се фокусират върху изграждането на “Майкрософт”.

Отдавали голямо значение на общността


Родителите на Бил Гейтс полагали големи усилия в областта на филантропията и грижата за околните. За тях било от изключителна важност да научат и децата си на подобен начин на мислене. Мери Гейтс твърдо вярвала, че хората, които имат повече, трябва да споделят благата си с останалите. На това до голяма степен се дължат и усилията, които синът ѝ полага днес с различни благотворителни инициативи.

View post on Instagram
 

“Има един урок, който научих през всичките тези години, като баща, адвокат, активист и гражданин. Той е много простичък: Всички сме заедно в този живот и се нуждаем един от друг” - пише Уилям Гейтс- старши в книгата си Showing Up for Life: Thoughts on the Gifts of a Lifetime.