Автор
Woman.bg

Как да подготвим детето си за посещението при лекаря?

Децата винаги се вълнуват преди визитата си при лекаря. Независимо от това дали става дума за обичаен преглед, болест или някакви лечебни процедури те силно преживяват и страдат от негативни емоции преди срещата си с “чичо доктор”.

В тази ситуация ролята на родителите е много важна – те могат да подготвят детето за посещението в поликлиниката, да го успокоят и да разсеят страховете му.

От какво най-често се плашат децата?

-от необходимостта да останат сами без родителите си в кабинета на лекаря или в отделението на болницата.
- от болката, която могат да изпитат по време на прегледа или манипулацията
- от неизвестното (децата над 3 години изпитват истински страх, смятайки че имат тежко неизлечимо заболяване).

Какво трябва да направят родителите преди посещението при лекаря?

1. Предварително предупредете детето за посещението при лекаря и му обяснете целта на посещението. Ако това е планов преглед, трябва да се обясни на детето, че на всички други деца също се правят такива прегледи. Разяснете на детето, че лекаря ще му задава въпроси, а то ще трябва вероятно да се съблече. Ако детето е суетно, облечете го с нещо хубаво.

2. Подробно разкажете на детето как ще премине срещата с лекаря. Под формата на игра можете да репетирате сцената с любимите му играчки. Не заставяйте детето високо и радостно да поздравява лекаря и не изисквайте от него то само да отговаря на въпросите, ако се притеснява.

3. Казвайте на детето си само истината. И ако то ви попита дали ще усети болка, отговорете му честно. Лъжата ще подейства 1-2 пъти, но след това вие ще се лишите от доверието на детето си за цял живот. Ако не можете да отговорите на всички въпроси запишете си ги и попитайте лекаря.

4. Никога не плашете детето с доктори и инжекции. Обяснете на детето, че инжекциите и болезнените изследвания са необходими за неговото по-бързо оздравяване.

5. В очакване на реда си пред лекарския кабинет занимавайте детето си с игри или рисуване.

Какво трябва да правят родителите в лекарския кабинет?

- Морално подкрепяйте и хвалете детето по време на прегледа и провеждането на процедурите. Ако медицинските работници ви позволят, дръжте ръката му или просто стойте в близост до него, галете го по главата. Не се карайте на детето си и не провеждайте възпитателни разговори в присъствието на медиците. Похвалете детето за мъжественото му поведение в поликлиниката и помислете с какво да го наградите.

- Дайте на детето възможност да разгледа лекарския кабинет и да се адаптира към него. Не започвайте да го разсъбличате още от прага. Като правило лекарят първо разговаря с родителите, а след това преглежда малкия пациент.

- Уточнете в кабинета всичките лекарски препоръки. Не се притеснявайте ,че ще бъдете любопитни и натрапничави. Вие задължително трябва да знаете точната дозировка на лекарствата, начина на тяхното приемане, съчетанието им с другите медикаменти и хранителни продукти. Желателно е да си водите бележки, към които да добавяте и информация за състоянието на детето по време на болестта и лечението.

- Постарайте се да запазите своето “присъствието на духа” и да дадете пример на детето със собственото си спокойно поведение.

Ефективното лечение на детето зависи от точното изпълняване на лекарските препоръки. Затова родителите трябва да изберат за децата си такъв лекар, който се ползва с тяхното доверие и чиито препоръки те безусловно ще изпълняват.

Източник: tiabg.com