Горките жени, постоянно се оплакват, че вече няма истински мъже наоколо. Но не ни е жал за жените - те възпитават синовете си като момичета. Сещате се какъв е резултатът.

Възпитанието на момчето е работа на бащата. При това от самото му раждане. Защото възпитанието не е просто нравоучения и норми - момчето копира начина на поведение на баща си, а не думите му. Следва въпрос към настоящите или бъдещи майки - вие искате ли синът ви да стане същия като мъжа ви?



Какво означава "истински мъж"? Нека дадем един елементарен отговор - мъжът трябва да бъде силен. Какво ще рече това? Той трябва да умее да взима решения и да поема сам отговорността за тях. Вашият син учи ли се да взима самостоятелно решения и да носи отговорност за тях?

Решенията и отговорността са двете страни на една и съща монета. От едната страна има свобода, а от другата - ограничение на свободата. Ето някои сбъркани случаи:

* Мъжът взима решения, но отговорността за тях носи жена му. Това не е мъж, а мамино синче.

* Мъжът не взима решения, но носи отговорността за тях. Това не е мъж, а изтривалка под чехъл.

Свободата започва от самоограничението

Според една източна поговорка "Първи пият камилите, защото нямат ръце. Втори пият мъжете, защото нямат търпение. Последни пият жените". Но бащата може да наложи и друг правилник - "Първо мама, защото тя е момиче. После котарака, защото е безпомощен и зависи от нас. А после ние с теб, сине, защото сме мъже".

На каква възраст момчето става мъж?

Момчето става мъж от момента, в който се осъзнае като личност. Психолозите знаят на каква възраст става това - на три годинки. Именно от този момент трябва да започнете да внушавате на сина си "Ти си мъж!". Именно от тази възраст трябва да го учите на думата "трябва".



За жалост тази дума в психологията се превръща в нещо като табу, много психолози неизвестно защо я асоциират с невротични реакции.

Уви, факт е, че честите настроения "Искам това и нищо не ме интересува!" водят до развитието на социопатична личност. Огледайте се - ще видите десетки "мъжленца", неспособни да се накарат да направят нещо.

Мъжът трябва да умее да търпи, да надмогва себе си, да греши, да бъде нежен, да бъде груб, да бъде различен, да носи отговорност за думите си. Трябва да умее да бъде мъж.

От самото раждане трябва да се държите с детето като с мъж. Когато бебето плаче в ръцете ви, достатъчно е да го полюлеете и да му говорите "Ти нали си мъж? Какво ревеш тогава?". Нали осъзнавате, че в този момент настройвате не неговото съзнание, а своето? Че и занапред ще се държите с него като с равен, като с възрастен човек? Да, трябва да се държитес детето като с възрастен човек. Това не означава да не играете с него, да не му прощавате грешките, да не го дарявате с нежност и да не му се усмихвате. Просто се дръжте с него като с личност.

На детето му е позволено да греши. То опознава света наоколо си, изследва границите му. Знаете ли по какво мъжете приличат на децата? Мъжете също разтварят гранизите на света. Мъжът трябва да бъде неспокоен. Той е движещата сила на човечеството. А жената има друга задача - да запазва, да съхранява.

Не бива да наказвате момчето за грешките му. То трябва да поправи грешката си - само, но с известна помощ от вас. Така ще може да се поучи от грешките си, да осъзнае отговорността си като личност, да развие нови умения. И да стане истински мъж.