Автор
Woman.bg

Как инуитите учат децата да владеят гнева си

Гневът е нашият верен придружител в напрегнатото всекидневие, който ни убива бавно и от който малцина успяват да се спасят. А ключът към преборването с него е в самите нас, стига да проявим повече сила и воля. Инуитите вярват, че способността за елиминирането на гнева трябва да бъде заложена още в детска възраст, чрез възпитанието.

Още през 60-те години антропологът Джийн Бригс предприема далечно пътуване отвъд Северния полярен кръг, където прекарва цели 17 месеца. Целта на експедицията ѝ е да се потопи в културата на инуитите и да си отговори на въпроса възможно ли е да изкореним гнева от децата си още в първите им години на този свят.

През 1971 г. излиза книгата ѝ „Never in Anger”, в която описва невероятния контраст между безмилостно мразовития климат на север и топлото отношение на инуитите. Джийн Бригс живее сред тях и с изненада установява, че тези хора никога не дават воля на гнева си, независимо какво им се случва.

„Емоционалният контрол е на огромна почит сред ескимосите. Те успяват да поддържат душевно равновесие и спокойствие при всякакви обстоятелства, което говори за тяхната невероятна зрялост“, подчертава тя.

Но как успяват да постигнат този контрол над емоциите си? И можем ли да го направим и ние?

Отговорът е в детството и възпитанието. Инуититие имат безотказна техника, с която успяват да изкоренят чувството за гняв в рожбите си. Знаете ли, че те никога не повишават тон на децата, дори когато са допуснали грешка?

В случаите, в които някое малко момче или момиче удари възрастен, той не се кара и не поучава, а единствено споделя, че е почувствал болка. По този начин децата разбират, че са направили нещо лошо, което е наранило някого и трябва да бъдат по-внимателни. Никога няма да чуете крясъци...

Джийн Бригс споделя, че майките имат едно златно правило: „Никога не се карай и не викай на малко дете“. Инуитите вярват, че виковете и крясъците единствено изпълват подрастващите с гняв и те се учат да правят същото, когато станат възрастни. Те определят скандалите като омагьосан кръг, който трябва да бъде разрушен.

Благодарение на нежността и внимателното отношение, без повишаване на тон, инуитите постигат онази душевна хармония, за която всеки модерен човек мечтае.

Четете още: Трите истини за живота на една млада майка