Автор
Ива Петрова

Как лейди Ди се е борила със следродилната депресия

Статистиката по въпроса е доста приблизителна, защото в много страни все още не е прието да се говори за следродилна депресия. Всичко това уж било глезотии и инфантилен хленч. Всъщност изобщо не е така и проблемът е много сериозен.

Жертва на постнаталната депресия станала и принцеса Даяна. През 1982 г. тя родила първородния си син, принц Уилям. Днешно време Кейт Мидълтън смело признава, че е имала депресия след раждането – но по времето на лейди Ди принцесите страдали, но се усмихвали със стиснати зъби. Даяна била принудена да се бори сама с тревогата, сълзите и чувството за пълно безсилие.

View post on Instagram
 


Дълги години по-късно, чак през 1995 г., тя разказала за проблемите си в обширно интервю за ВВС.

Тя признала, че е имала тежка бременност, постоянно се е чувствала потисната и изнервена и се самонавивала за всяка дреболия. Изпитвала непосилен натиск от страна на пресата и хората наоколо й. Кралското семейство не й помагало по никакъв начин, а само изисквало тя да изпълнява безупречно задълженията си. Лейди Ди споделила, че изпитала силно облекчение, узнавайки, че детето е момче – защото всички очаквали именно това.

View post on Instagram
 


После станало още по-зле.

„Събуждах се сутрин с пълната увереност, че не искам да ставам от леглото, че ако го направя, непременно ще се случи нещо ужасно“, припомня си Даяна в своята автобиография.

Тя не била страдала от депресия никога преди това. Чак по-късно, анализирайки всички обстоятелства, тя осъзнала, че тези години са били много тежки за нея и че тя е имала правото да иска да си почине.

View post on Instagram
 


Било й предписано лечение, но по-късно лейди Ди неведнъж заявявала, че много повече биха й помогнали свободното време, личното пространство и подкрепата от страна на съпруга и семейството й. Тя не разполагала с нито едно от тези неща и психологичните й проблеми разклатили и без това проблемния й брак.

„Уви, моите проблеми само дадоха на всички повод за клюки – вижте, това е психически неуравновесената Даяна, тя е заплаха за цялото кралско семейство!“, горчиво казвала принцесата.

Депресията ту отстъпвала, ту се връщала. По време на рецидивите лейди Ди се самонаранявала и си нанасяла порязвания.

View post on Instagram
 


„Когато никой не ви слуша или се чувствате, все едно никой не ви слуша, може да стане какво ли не. Когато някой държи твърде много болка у себе си, той може да поиска да причини болка и на някого отвън, за да заглуши онази, първата. Но ако хората поначало не ги е грижа за вас, дори и това няма да помогне – онези, които поначало не искаха да проявят състрадание, решиха, че се опитвам да привлека внимание. Уви, дори и да се намирам постоянно на фокуса на медиите, това изобщо не означава, че нямам нужда от съчувствие и подкрепа“, пише тя.

Тя получавала подкрепа само от простите хора, които обожавали своята „народна принцеса“. Но дори когато депресията отстъпила, Даяна усещала все по-малко любов от страна на съпруга си, което довело до дългогодишна булимия.

„Аз обикалях цялата страна, утешавайки най-различни хора – болни, умиращи, бедни и самотни. Но когато се прибирах вкъщи, мен нямаше кой да ме утеши. Затова нападах хладилника. За жалост никой не можеше да разчете сигналите ми с молба за помощ“. Спомените за времето, което трябвало да е толкова щастливо за младата майка, били ужасно горчиви.

Честите хранения осигурявали на Даяна временен комфорт, но после тя поглеждала с отвращение корема си и тичала към тоалетната, за да изхвърли час по-скоро изяденото. Това бил един чудовищен затворен цикъл, от който тя трябвало да се измъкне сама, без никаква помощ от семейството.

Откакто лейди Ди е преживяла своя личен ад, са минали вече над 30 години. Положението обаче не се е променило. На младите майки все така им е неудобно да си признаят, че им е зле. Те са сигурни, че околните ще ги упрекнат в разглезеност и безпричинно мрънкане. Важно е обаче да се говори за това. Ако забележите у себе си признаци на депресия, обърнете се за помощ към специалист. Никоя жена не заслужава да остане съвсем сама, изправена пред такъв проблем.

View post on Instagram